Корупційна пісня поганих танцюристів: чим відзначилась Верховна Рада у четвер

06.12.2019
Корупційна пісня поганих танцюристів: чим відзначилась Верховна Рада у четвер

Засідання Верховної Ради України 5 грудня розпочалося з хвилини мовчання через трагедію в Одесі, що сталася напередоднi.
 
 
Нагадаємо, в центрі міста загорівся шестиповерховий будинок, в якому розташована низка фірм і держустанов.
 
 
Вогонь спалахнув у приміщенні Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу.
 
Станом на 5 грудня в Одесі загинула одна студентка, 14 зниклих безвісти (серед них — 5 студентів), 27 чоловік у лікарнях.
 
Варто звернути увагу: 4 грудня, хоч Верховна Рада працювала лише півдня, однак устигла ухвалити в цілому важливі рішення у сфері соціальної підтримки та енергетики.
 
По-перше, що, напевне, є найважливішим загалом цього парламентського тижня, — народні депутати надали статус учасника бойових дій добровольцям. 
 
По-друге, прийняли закон, що регулює перехідний період до ринку електроенергії Крім того, за основу підтримали ініціативу у сфері охорони здоров’я, фінансів i дерегуляції. 
 
Наступного дня, тобто в четвер, розглянули близько 18 питань.
 
Серед ключових — повторний розгляд Виборчого кодексу із пропозиціями президента. Також — про протидію рейдерству та про оборонні закупівлі, законопроєкти про національну інфраструктуру геопросторових даних, про поліпшення ведення бізнесу людям з інвалідністю, про ліквідацію майданчиків з оцінки об’єктів нерухомості; внесення змін до Митного кодексу; щодо запобігання політичній корупції; про держполітику у сфері праці й трудової міграції; ще один закон, що стосується статусу ветеранів війни та їх соціального захисту; проєкт закону про ратифікацію угоди між Україною та США та добровільне об’єднання ОТГ.
 
Проте парламентський день 5 грудня напрошується на чергове здивування: що вони витворяють? 
 
Досить дискусійним було рішення щодо «стабілізації роботи Фонду державного соціального страхування». (Виплата лікарняних. — Ред.) Як відомо, останні місяці виплати лікарняних в Україні були майже заблоковані. 
 
Фонд соціального страхування має бюджет 24 млрд грн. Наповнюють його роботодавці. Окрім них, рівноправне представництво й право голосу у Фонді мали профспілки та держава. 
За новими правками, цей паритет руйнується і головним розпорядником та координатором стає одноосібно Кабінет Міністрів України. 
 
І всі заклики від народних депутатів не руйнувати систему соціального захисту, не вводити корупційну складову в управління Фондом були пропущені повз вуха. Цікаво спостерігати за метаморфозами переконань голови Комітету соціальної політики ВРУ Галини Третякової. Якби вона, як і раніше, залишалась громадською активісткою, яка добре розуміється на соціальній тематиці, коментарі її як з цього, так і з інших питань були б зовсім іншими. Що не все так добре у «слуг» зі свободою слова, дискусій, вибору? 
 
Також списи ламали й довкола питання щодо передачі системи зайнятості населення, зокрема оновлення Трудового кодексу, від Міністерства соціальної політики до Міністерства економіки. Виступаючі вбачали у цьому повзучу ліквідацію мінсоцполітики, наголошуючи на неспроможності Мінекономіки запропонувати адекватні зміни до трудового законодавства. 
Депутат Наталя Королевська закликала звернути увагу на міжнародну практику, мовляв, у світі це компетенція соціальної політики. 
 
Насправді, що є причиною такого пасажу, — це питання. Чи ліквідація Мінсоцполітики? Чи, може, не впевненість наразі його очільників у власній спроможності зробити якісні, глибокі, серйозні, ґрунтовні зміни в Трудовому законодавстві. Зрозуміло, це не хороводи на камеру водити та красиво на фото позувати. 
 
І цілком логічне запитання: а Мінекономіки з Трудовим кодексом впорається?