У тіні Оісу президента: що не так із ухваленою Верховною Радою реформою ДБР

04.12.2019
...Ознака початку зимових засідань Верховної Ради традиційна — опозиція розкачує тему тарифів. Ідеться про реакційну опозицію. Саме цим відзначилась погоджувальна рада у перший робочий день грудня. Зниження тарифів завзято вимагали фракції «ОПЗЖ» та «За майбутнє».
 
Однак це питання не стало основною темою парламентського вівторка. Тон турботижню у Верховній Раді вчора задало прийняття закону про реформу Державного бюро розслідування щодо вдосконалення роботи цього органу — в другому читанні.
 
Закон при­йнято 250 голосами. Окремо прийнята важлива поправка, що передає до ДБР справи Майдану та дозволяє продовжити розслідування.
 
Початок робочого дня парламентаріїв став кадровим. Колишній голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на засіданні парламенту 3 грудня склав присягу народного депутата Верховної Ради.
 
Після принесення присяги В’ятровичем спікер Дмитро Разумков оголосив, що ексочільник Інституту нацпам’яті увійшов до складу фракції «Європейська Солідарність». Він зайшов у парламент замість Ірини Луценко, котра відмовилась від мандату через проблеми зі здоров’ям. 
 
Ексдиректор Інституту Національної пам’яті вже заявив, що збирається у Раді будувати український мир і зупиняти «русскiй мiр». 
 
Також у ході ранкового пленарного засідання спікер Дмитро Разумков оголосив про виключення народних депутатів Антона Полякова, Анни Скороход та Романа Іванісова з фракції «Слуга народу». 
 
Отже, суперечки довкола поправок до закону про вдосконалення роботи ДБР стали просто інтелектуальною розминкою для парламентаріїв, тому що, незважаючи на заклики до здорового глузду колег депутатами від опозиції — Миколою Княжицьким та Іриною Геращенко, правки їхні не були підтримані. 
 
Зокрема, депутат Микола Княжицький застеріг: «Ми приймаємо закон, який передає слідчо-репресивні дії в одні-єдині руки. Орган ДБР має бути незалежним, тому перший заступник і заступники мають призначатись на конкурсній основі». 
 
Більшість цю пропозицію, як й інші зауваження народного депутата Княжицького, не підтримала. 
 
«Ви будуєте диктатуру під гарними гаслами», — звернувся Микола Княжицький до совісті «Слуг народу». 
 
Депутат від «Європейської Солідарності» Ірина Геращенко зазначила, що монофракція вже понаприймала законів у турборежимі, які зараз намагається виправити. Мовляв, так само буде і з цим законом.
 
За словами Ірини Геращенко, закон про Державне бюро розслідувань ставить цю службу в залежність від одного органу — офісу президента, але ДБР має бути незалежною структурою. 
 
«ДБР отримає новий статус, але не змінюється його ідеологія, і це неприпустимо, зважаючи на те, що саме цей орган має розслідувати справи Майдану», — зазначила Ірина Геращенко. 
 
А тим часом «праву руку» директора ДБР підозрюють в отриманні хабара в розмірі $150 тис. Ще один аргумент на користь необхідності перезавантажити керівництво Бюро. Ця організація створювалася як незалежна і об’єктивна. Шкода, якщо ці добрі наміри не виправдаються», — йдеться у «Фейсбуці» президента Володимира Зеленського.
 
Депутати прийняли рішення достроково звільнити директора ДБР Романа Трубу і його заступників. 
 
Загалом парламентарії були знервовані — ніяк не могли зосередитись, всістись на свої робочі місця, стовбичачи перед очима працюючих законо­творців. Вочевидь, незважаючи на позірну само­впевненість, непосидючі місця таки в когось підгорають.