На Херсонщині заблокували незаконне постачання питної води в окупований Крим

03.12.2019
На Херсонщині заблокували незаконне постачання питної води в окупований Крим

Самопроголошена влада Криму завдавала Україні значних збитків, негласно використовуючи насосну станцію у Новотроїцькому районі Херсонської області.
 
 
З її допомогою питна вода надходила на територію анексованого півострова з акваторії Центрального Сиваша на Кримський содовий завод.
 
 
Унаслідок прихованого використання природних ресурсів України окупанти отримували регулярні надходження до бюджету країни-агресора обсягом 20 мільйонів доларів на рік.
 
Масові обшуки з вилученням документів в осіб, які можуть бути причетні до незаконної роботи насосної станції у Новотроїцькому районі Херсонської області, пройшли у деяких українських компаніях низки великих міст нашої країни.
 
Співробітники поліції провели обшуки й на самій насосній станції, під час яких з’ясувалося, що вона забезпечувалася електроенергією з території тимчасово окупованого Криму.
 
Слідчі ГУНП в АР Крим та місті Севастополі спільно зі співробітниками центрального апарату СБУ та прокуратури Криму за участю представників Херсонської обласної державної адміністрації, Херсонобленерго, а також Представництва президента України в АР Крим провели санкціонований обшук у приміщенні насосної станції.
 
Як повідомив начальник Головного управління Нацполіції в АР Крим та місті Севастополі Віталій Стрижак, слідчі здійснюють досудове розслідування у кримінальному прова­дженні, відкритому за фактом незаконного видобутку надр на територiї України.
 
«Під час проведення слідчих дій було встановлено, що на території насосної станції у Новотроїцькому районі Херсонщини використовували шість промислових насосів, за допомогою яких сировина подавалася на територію окупованого Криму, — розповів полковник поліції Віталій Стрижак. — Слідчі вже з’ясували, що незаконне використання окупаційною владою Криму природних багатств України курирувалося посадовою особою одного з київських підприємств».
 
У ході слідчих дій співробітники правоохоронних органів України вилучили значну кількість документації, складеної представниками Російської Федерації на тимчасово окупованій території.
 
За даним фактом порушено кримінальне провадження одразу за чотирма статтями КК України: стаття 441 («Екоцид»), частина 1 статті 241 («Забруднення атмосферного повітря»), частина 2 статті 240 («Порушення правил охорони або використання надр») і частина 2 статті 364 («Зловживання владою або службовим становищем»). 
 
Усім підозрюваним загрожує до 15 років позбавлення волі.