На Черкащині нелегально шукали німецький танк і розвалили дамбу

29.11.2019
На Черкащині нелегально шукали німецький танк і розвалили дамбу

А танка так і не знайшли...

У селі Осітна Христинівського району на Черкащині пошуковці без дозволу почали розкопувати дамбу між двома ставками, щоб знайти замулений німецький танк «Пантера».
 
 
У цьому селі, за переказами старожилів, у 1943 році той танк провалився на дерев’яному містку і залишився у ставку, а з роками геть замулився.
 
 
Потім, у 50-роках, на тому місці звели дамбу. Подейкують, що такий танк може коштували 5 мільйонів євро.
 
 
Як повідомляє начальник управління екологічного нагляду в Черкаській області Олександр Позняков, пошуки танка в Осітній зафіксували держекоінспектор та поліцейські. Екскаватор саме розкопував дно ставу, гідроспоруди і дороги, яка пролягає через водойму. 
 
Словом, поки шукали танк — розвалили дамбу, частину асфальтного покриття дороги, що була проїздом між двома частинами Осітної, а також порушили рельєф дна водойми, глибина розкопу якого — 4,5 метра.
 
Олександр Позняков говорить, що проведені гідротехнічні роботи не відповідають заходам, передбаченим дозвільною документацією на проведення таких розкопок. До того ж у ході підготовки цих робіт на орендованому ставку без дозволу зробили скид води.
 
За словами водія екскаватора, вказівку на проведення розкопок дав директор благодійної організації «Герої не вмирають». 
 
Для розслідування та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності слідчо-оперативною групою проведено фіксацію обставин правопорушення, які внесені до ЄРДР за ч. 1 статті 277 КК України (пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів) та ч. 4 статті 298 КК України (незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини).