М'ясо та хліб передусім: скільки грошей витрачають українці на харчі

29.11.2019
Згідно з даними Держстату, в середньому українці витрачають на місяць 3 тис. 592 гривні на продукти харчування і безалкогольні напої, ще 103,87 гривні — на алкогольні напої і 180 гривень — на тютюн. Крім того, 408 гривень вітчизняні домогосподарства віддають на товари та послуги з охорони здоров’я, у 361 гривню їм обходиться транспорт. 
 
На одяг і взуття — 467 гривень у місяць, ще 1 тис. 719 гривень йде на оплату житла, комунальних послуг. На відпочинок і культуру в сім’ї виділяють, у середньому, 140 гривень, на освіту — 121 гривню, а на ресторани і готелі — 173 гривні.
 
Відзначається, що найбільше затратним серед харчів є м’ясо. Отже, на м’ясні вироби українці витрачають майже чверть від зазначеної суми, ще 15% — на хліб. Молоко, сир та яйця складають 12% витрат. Десята частина «їстівного» бюджету йде на придбання картоплі. А ось на традиційне сало наші співвітчизники виділяють менше двох відсотків, на рибу — майже 6%.
 
У коментарі «УМ» киянка Наталія Чупак каже, що більше всього грошей витрачає на продукти. «У вихідний день —  приблизно тисячу гривень. Протягом тижня стільки ж, не враховуючи обіди, розваги, саморозвиток та навчання для себе та доньки. Конкретну суму сказати складно, адже чим більше заробляєш — тим більше витрачаєш. Намагаюся частіше відпочивати. Хотілось би кожні вихідні розважатися з родиною, друзями, але так, щоб не вдома, можу дозволити один раз на два місяці» — коментує «УМ» Наталія. 
 
Як порахували аналітики компанії Nielsen, щомісячні витрати українців на продукти та товари щоденного користування значно менші, ніж у європейців та представників інших країн. Дослідження проводилось у 56 країнах світу.
 
«Це було б чудово, якби з рівнем доходу в нас було все гаразд. На жаль, в Україні із цим поки серйозні проблеми, які обов’язково необхідно ефективно вирішувати. Девальвація національної валюти та інфляція в 2015 році в 43,3%, звичайно, вплинули на зростання цін, проте заявлені щомісячні витрати споживачів виросли на 22%», — пояснили в компанії.
 
Тим часом у Мінську на те саме витрачають 192 євро, у Варшаві — 178 євро, у Вільнюсі — 231 євро. Експерти пов’язують це зі звичкою українців економити на їжі.
 
«При купівлі свіжого м’яса і птиці, а також овочів і фруктів наші громадяни віддають перевагу магазинам із низькими цінами (30% і 29% відповідно) і активно шукають знижки (23% і 30% відповідно). Українці все більше відвідують супермаркети, які забезпечують вибір, комфорт і сервіс покупцеві», — кажуть у компанії.
 
За інформацією Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), більшість українців їдять удома. Приготовленi не вдома страви впродовж останнього місяця їли тільки 30% дорослих (серед людей до 40 років — 51%, у віці 40 років і старше — лише 17%).
 
При цьому жителі України віддають перевагу «демократичним» закладам громадського харчування. Лідерами за відвідуваністю є кафе або бістро, на які припадає 40% візитів, а в ресторани ходять тільки 9% населення.
 
Під час розмови з «УМ» студентка Каріна Киянченко розповіла, що більшу частину грошей витрачає на подорожі: «Подорожую один раз у три місяці, аби «перезавантажитись». У поїздках значну частину грошей витрачаю на їжу, аби скуштувати страви національної кухні. Наприклад, у Греції обід у недорогому ресторані коштує приблизно 10 євро, сніданки дешевші — п’ять євро , а кава — два-три євро. А ось на сувеніри витрачаю найменше грошей».
 
Нагадаємо, що найвища середня заробітна плата в Україні в таких сферах: фінансова і страхова діяльність — 19 тис. 836 грн, виробництво фармацевтичних препаратів — 18 тис. 888 грн, інформація та телекомунікації — 17 тис. 120 грн, добувна промисловість — 15 тис. 408 грн.