В Албанії стався найсильніший за останні десятиріччя землетрус

27.11.2019
В Албанії стався найсильніший за останні десятиріччя землетрус

Деякі будівлі майже повністю зруйновані.

В Албанії в ніч із понеділка на вівторок, 26 листопада, стався землетрус, який вважають найсильнішим за останні кілька десятків років. 
 
 
За даними Геологічної служби США, магнітуда землетрусу становила 6,4 бала. Осередок поштовхів зафіксований за 30 кілометрів на північний захід від столиці Тірани на глибині 20 кілометрів.
 
 
Землетрус супроводжувався низкою афтершоків (повторних поштовхів) магнітудою вище 5 балів. Згідно з даними Європейсько-Середземноморського сейсмологічного центру, магнітуда одного з них сягала 5,3 бала.
 
 
Агенція «Ассошіейтед пресс» повідомляє про щонайменше чотирьох загиблих та 150 травмованих. Натомість «Євроньюс» повідомляє про шістьох загиблих та сотні поранених. Пошкоджено багато будинків.
 
Через підземні поштовхи люди серед ночі змушені були покинути свої домівки й вийти на відкритий простір. За даними місцевих ЗМІ, зокрема, значних руйнувань зазнав ресторан у Дурресі — там солдати допомагали людям вибратися із пошкодженої будівлі.
 
Щонайменше три багатоквартирні будинки й станція розподілу електроенергії були зруйновані в Тумані. В цьому місті, що за 36 кілометрів від Тірани, як повідомляє міністерство оборони Албанії, загинули чоловік і жінка.
 
Також повідомляють, що один чоловік вистрибнув із вікна через паніку. Внаслідок обвалу будинку в Дурресі, за 33 кілометри від Тірани, загинув ще один місцевий мешканець. 
 
У вересні цього року попередній землетрус пошкодив сотні будівель в Албанії, яка розташована на узбереж­жі Адріатичного та Іонічного морів і регулярно відчуває сейсмічну активність.
 
Міністерство закордонних справ України оприлюднило рекомендації для українських громадян, які могли опинитися у районі сильного землетрусу в Албанії.
 
«Закликаємо українців, що перебувають у регіоні землетрусу, повідомити про себе рідним, а в разі необхідності — звернутися до Почесного консула України в Албанії Бледі Байрактарі +355693655685», — написав у «Твіттері» 26 листопада заступник голови департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич.