Росія хоче, щоб усі забули про Крим — Святослав Вакарчук

20.11.2019
«Мінські угоди — це велика  пастка для України. Їх виконання нереальне», — заявив в інтерв’ю телеканалу ATR голова партії «Голос», народний депутат і лідер однойменної фракції у парламенті Святослав Вакарчук. — Повернути Донбас і назавжди забути про Крим — це те, чого зараз домагається Росія. У тому числі й за допомогою Мінських домовленостей».
 
Вакарчук переконаний, що Росія дуже хоче зняти міжнародні санкції, тому піде на поступки щодо Донбасу взамін на те, що Україна назавжди забуде про анексований Крим. 
 
«Повернули Донбас, провели ви­бори на окупованих територіях, Росія та її найманці повернули нам контроль на кордоні, санкції з Росії зняли й про Крим усі забули. Партія «Голос» виступає категорично проти такого розвитку подій. Ми не можемо віддати жодного сантиметра нашої землі. І краще де-факто сьогодні недоотримати, аніж де-юре закріпити, що ми щось самі віддали й втратили назавжди», — зазначив Святослав Вакарчук.
 
На думку голови фракції «Голос», сьогодні українській владі необхідно взяти паузу в мінському процесі й окреслити свою кінцеву мету. Політик переконаний, що робота над поверненням Донбасу й Криму повинна йти паралельно, оскільки пріоритету в цих обох проблемних зонах немає. 
 
Не менш важливим, за спостереженням Вакарчука, є і необхідність початку процесу адекватної комунікації з громадянами України, котрі перебувають на тимчасово окупованих територіях.
 
Оскільки останнє соціологічне опитування показало, на його думку, негативне ставлення мешканців, котрі перебувають там, не лише до української влади, а й до місцевих лідерів бандформувань: «Кажуть, що опитування проводили під дулом кулеметів... Але мешканці окупованих територій чітко продемонстрували у відповідях, що їм не подобається не лише влада України, а й ті, хто керує процесами всередині так званої ОРДЛО, власне, місцеві ватажки». 
 
На думку Святослава Вакарчука, також наразі необхідно почати процес консолідації українського суспільства, оскільки після повернення окупованих територій вкрай необхідно не допустити потенційно ймовірного громадянського протистояння в Україні. 
 
«Але насамперед необхідно зробити все, щоб не віддати жодного сантиметра української землі», — резюмував Святослав Вакарчук.