У Києві відбувся допрем’єрний показ мульфільму «Війна, що змінила Рондо»

19.11.2019
У Києві відбувся допрем’єрний показ мульфільму «Війна, що змінила Рондо»

У Національному центрі Олександра Довженка відбувся допрем’єрний показ короткометражного анімаційного фільму «Війна, що змінила Рондо». За неймовірно короткий час — три місяці — команда молодих митців створила новий проєкт під керівництвом Ольги Гаврилової. 
 
Кожен розуміє, що війна — це погано, що це смерть, втрати та руїна. Не найприємніша тема для обговорення, проте говорити про неї необхідно, навіть із дітьми. І в цьому нам допомагають книги та мультфільми, через які можна легко та доступно донести інформацію будь-якої складності навіть до найменших. 
 
«Війна, що змінила Рондо» бере початок із книги під авторством творчої майстерні «Аграфка», що вийшла друком у 2015 році у Видавництві Старого Лева. У 2019-му режисерка Ольга Гаврилова, за підтримки Українського культурного фонду, взялася за екранізацію цієї книги у вигляді короткометражного 15-хвилинного анімаційного фільму. 
 
Сюжет стрічки розповідає нам історію міста Рондо та його мешканців, які живуть-поживають, горя не знаючи. Але раптом усе змінюється, коли до них приходить Війна. Велика і жахлива, вона починає руйнувати все навколо, лишаючи глибокі шрами на мирних землях казкових створінь. У центрі історії кілька головних героїв: хлопчик-лампочка, песик із надувної кульки і паперова пташка-оригамі.
 
Кожен із них сам по собі дуже вразливий, адже вони зроблені з дуже крихких матеріалів: скло, латекс і папір. Проте це не зупиняє їх від рішення боротися зі злом, яке бурею увірвалося у рідний дім і намагається його знищити.
 
Звичайно ж, як і у кожній казці, добро перемагає зло. Але зусиль одного героя для цього недостатньо. Історія вчить, що лише спільними зусиллями можна досягти мети.
 
Героям удалося перемогти зло, лише об’єднавшись разом з іншими жителями Рондо. Згуртувавши те світле, що лишилося у кожного з них, вони розсіюють темряву і знищують спільного ворога. 
 
Історія викладена досить просто, адже у фільмі немає діалогів, а є лише музика. Проте саме це дозволяє не просто дивитися, а відчувати усе, що відбувається на екрані. Коли фільм змушує глядача задуматися над побаченим — це ознака якісного кіно.
 
Саме тому хочеться порадити стрічку «Війна, що змінила Рондо» до перегляду. Прем’єра відбудеться у 2020 році, а поки що можна почитати однойменну книгу. Адже крім того, що тема актуальна, так іще й ілюстрації у книжці неймовірні. 
 
«Мені сподобався фільм, тому що він досить точно показує війну. Звичайно, у спрощеній манері, адже стрічка — дитяча. Але все вдало зроблено. Фільм добрий, дуже якісний, як і всі проєкти студії «Червоний собака». Хтось сказав, що тема надто складна для дітей, що дітям фільм не потрібно показувати. Я категорично не згоден із такою думкою. Тому що якраз саме це дітям і потрібно показувати. Думаю, стрічка вчить того, як залишатися людиною навіть у тяжкому становищі, навіть під час війни. Як залишатися людиною, яка любить, яка проявляє добро і намагається його зберегти», — зауважив програмний координатор фестивалю «Молодість» Богдан Жук.