Етно-степ і рок на бандурі: чим цьогоріч дивуватиме Київ-етно-мюзік-фест «Віртуози фолку»

15.11.2019
Етно-степ і рок на бандурі: чим цьогоріч дивуватиме Київ-етно-мюзік-фест «Віртуози фолку»

Гурт Zgarda — відкриття минулорічних «Віртуозів фолку».

У неділю, 17 листопада, «Український дім» знову нагадуватиме веселий вулик: з 10-ї ранку тут стартує ІІІ Київ-етно-мюзік-фест «Віртуози фолку».
 
За кілька років існування фестиваль став брендом якісної народної музики в найрізноманітніших проявах: від автентики до фольк-року, від академічної манери до етно-джазу. 
 
Як і в попередні роки, ІІІ Київ-етно-мюзік-фест «Віртуози фолку» перетворився на своєрідний марафон української пісні в усіх її проявах. Із самого ранку в «Українському домі» працюватимуть дві сцени: в центральній залі в режимі нон-стоп відбуватимуться виступи як конкурсантів, так і почесних гостей фестивалю, а в концертній залі у цей час триватиме прослуховування «наживо» учасників конкурсної програми.
 
Цікавим є жанрове розмаїття фестивалю — від автентичних виконавців, сольного співу, сольного інструментального виконання, академічного ансамблевого музикування, гуртового співу, троїстої музики до етно-джазу, фанк-фолку, фолк-року та інших експериментів. 
 
До участі у фестивалі зголосилися понад 120 учасників з усієї України: від Донбасу до Карпат, від Полісся до Слобожанщини. Із них до фіналу було відібрано аж 28 гуртів та виконавців. Участь у фестивалі стає своєрідним талісманом для подальших успіхів.
 
Так, відкриття минулорічних «Віртуозів», гурт Zgarda, отримав першу премію ювілейної «Червоної рути-2019». А лауреат першого фестивалю, фанковий гурт Folky Funky за цей час став досить популярним і цього року підготував на «Віртуози фолку» цікавий номер з ансамблем «Кралиця». 
 
«Віртуози фолку» — унікальна можливість поспілкуватися з майстрами музичних 
інструментів і запалитися бажанням навчитися грати.
 
Несподіванки будуть і від інших виконавців. Так, відомий скрипаль Кирило Стеценко вийде на сцену в дуеті з одним із найсильніших майстрів степу, актором Володимиром Шпудейком. Організатори фестивалю, ансамбль української музики «Дніпро» здивує експериментом із фолк-роковим гуртом The doox.
 
Свій суперпроєкт презентуватимуть Олесь Журавчак, Нікіта Рубченко та ансамбль Ars Nova. Також у гала-концерті візьмуть участь відомі виконавці: Ілларія, Ніна Матвієнко, GG ГуляйГород, Георгій Матвіїв та ансамблева група НАОНІ, Іван Ткаленко і багато-багато інших...
 
Іван Ткаленко демонструє можливості звучання електробандури.
 
«Нам приємно, що фестиваль перетворюється на таку собі творчу лабораторію, коли після кожного фестивалю народжуються нові цікаві творчі проєкти. Минулого року ми презентували тут проєкт «Володарі стихій», більшість учасників якого по­знайомилися саме на нашому фестивалі. І цього року сподіваємося, що фестиваль спонукатиме наших учасників до нових творчих пошуків. У наш час найбільші відкриття трапляються саме на межі жанрів, і ми даємо для цього всі можливості. Ну і, звичайно, майстри народної творчості, майстер-класи, спілкування і діалог різних поколінь — усе це створює неповторну атмосферу, яку можна відчути лише на нашому фестивалі», — розповідає виконавчий директор фестивалю Любомир Матейко.
 
До слова: вхід на всі фестивальні заходи, крім гала-концерту, вільний. Приходити варто цілими родинами. Бо таке свято буває раз на рік.