Випускник із Херсона на міжнародному конкурсі своєрідний інкубатор для рослин

13.11.2019
Унікальний бізнес-проєкт старшокласника з Херсона заінтригував журі Десятої Міжнародної науково-технічної виставки-конкурсу.
 
Вихованець херсонського Фізико-технічного ліцею Олег Білоусов за рік змоделював інкубатор для рослин, що дозволяє вирощувати у кілька разів більше сільгосппродукції, аніж в умовах звичайної теплиці.
 
Юний винахідник пояснив, що використовував не лише можливості штучного інтелекту, а й особливе комфортне освітлення для сільськогосподарських культур.
 
— Центр управління інкубатора працює на програмі, яка швидко вираховує час i необхідні умови для вирощування тієї чи іншої рослини, — пояснює суть відкриття Олег Білоусов. — Наприклад, якщо ви захочете вирощувати в секторі №11 базилік, програма повідомить, що ця культура росте 25 днів, а також видасть прогноз урожайності. 
 
За словами херсонського вундеркінда, інкубатор може сам спроектувати оптимальні умови розвитку рослин, скласти графік збору врожаю та проінформувати людину про те, скільки рослин та як швидко можна отримати у кожному секторі.
 
Одна з особливостей сучасного інкубатора для рослин — спеціальним чином підібране ультрачервоне освітлення. За словами талановитого школяра, воно активізує фотосинтез у зелених частинах рослин (стеблах, плодах та листочках) та дає їм можливість рости швидше, а людям — отримувати вдвічі більше плодів.
 
Всеукраїнський фінал Міжнародної виставки-конкурсу молодіжних інновацій i творчих проєктів «Майбутнє України» виносить на суд глядачів авторські розробки й винаходи у галузі науки і техніки. 
Найцікавіші бізнес-проєкти, що дозволять Україні побороти кризу в економіці, презентували студенти та школярі з Херсонщини, Сумщини, Київщини, Харківщини, Одещини та інших регіонів України. 
Хлопці та дівчата представили на конкурсі понад тисячу розробок, з яких члени журі відібрали 130 найкращих.
 
Цікаво, що, за умовами Міжнародної науково-технічної виставки-конкурсу, переможець отримає 100 тисяч гривень від інвесторів i можливість упродовж року вести наукову діяльність. 
Один iз організаторів виставки Станіслав Довгий пояснив, що для перемоги учасник повинен не лише створити винахід, а й грамотно та вміло представити його потенційним інвесторам, досконало пояснивши всі переваги. 
 
Остаточні підсумки Десятої Міжнародної науково-технічної виставки-конкурсу підіб’ють у Києві вже 23 листопада 2019 року.