Не в кишенях, а в головах: аналітики виявили причини бідності в українських селах

12.11.2019
Нещодавно у Скадовському та Чаплинському районах Херсонської області працювали соціологи, зайняті дослідженням явища бідності в українському суспільстві.
 
 
Аналітики Центру близькосхідних досліджень вивчили соціально-культурні причини бідності, зокрема в селах України, та дійшли висновку, що злидні народжуються у свідомості людей. 
 
 
Анкетування дозволило вивчити стиль життя кількох сотень респондентів, які мешкають на Херсонщині, та зробити цікаві висновки.
 
— Ми акцентували увагу не на економічних факторах злиднів, а саме на соціально-психологічних основах матеріальної кризи людей, — пояснив заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов. — Тобто на тому, як люди поводяться, коли вони почуваються бідними. А також вивчали, як модель поведінки, властива бідним верствам населення, поширюється на весь соціум у цілому.
 
За словами Данилова, соціальна градація в українському селі проглядається досить чітко. Дивує такий феномен, як співіснування дуже бідних та дуже багатих людей при практично повній відсутності середнього класу.
 
Бідніші традиційно звинувачують у своїй бідності багатших сусідів та не вірять, що можна розбагатіти чесним шляхом. На думку соціологів, подібні процеси ведуть до часткової деградації українських сіл, що у поєднанні з тенденцією до урбанізації нашої країни спровокує вимирання сільської місцевості й надалі.
 
— Ми вивчали модель поведінки людей, які у реальності є бідними, а також тих, хто почувається бідним, — пояснив суть дослідження у херсонських селах Сергій Данилов. — Питання було у тому, як культура бідності впливає на соціальну структуру України та який вихід бачать люди з цієї ситуації. Завдяки нашим партнерам і соціальним службам ми зібрали групи людей, які отримують матеріальну допомогу від держави. Результати дослідження вийшли несподівані, чого ми від самого початку не могли припустити: люди занижують свій прибуток та завищують свої витрати, не враховують інші види прибутку або ж свідомо приховують додаткові джерела доходу. У людей немає стратегії просування вперед, кожен день у них схожий на вчорашній, все зливається у сіру масу.
 
За словами Сергія Данилова, навіть можливість виїхати до країн Європи на заробітки не змінює ситуацію на краще та не виводить мешканців українського села зі стану бідності. Це відбувається з тієї причини, що люди не прагнуть інвестувати гроші у створення бізнесу, а просто витрачають дохід на їжу, побутову техніку та одяг. У підсумку — високі заробітки селян за кордоном ніяк не впливають на розвиток їхніх рідних сіл.
 
Дослідники особливо виділили ще один фактор ризику — жителі маленьких міст, сіл та селищ часто зловживають спиртними напоями, алкоголізм знижує їх амбітність, що нівелює соціальні стандарти життя.