Сягнув Західної Європи: під час українського «класико» в Харкові стався расистський скандал

12.11.2019
Сягнув Західної Європи: під час українського «класико» в Харкові стався расистський скандал

Перегравши «Динамо» в чемпіонаті країни, футболісти «Шахтаря» взяли реванш у «біло-синіх» за поразку в національному Кубку. (Фото з сайта upl.ua.)

Удруге перегравши «Динамо» в поточному чемпіонаті й збільшивши перевагу в «золотій» гонці до 12 очок, «Шахтар» уже повністю зняв питання про майбутнього чемпіона.
 
 
Долю ж чергового українського «класико», котре приймав Харків, вирішив єдиний гол, забитий на 18-й хвилині після подачі кутового захисником донецького клубу Сергієм Кривцовим.
 
 
Уразивши динамівські ворота на манер того, як «гірники» пропустили від центрбека «біло-синіх» Дениса Попова в матчі 1/8 фіналу національного Кубка, футболісти «Шахтаря» повернули своєму запеклому конкуренту боржок за нещодавню невдачу, відкинувши при цьому столичний колектив iз другого на четверте місце в турнірній таблиці ЧУ.
 
Попри те, що після харківської невдачі підопічні Олексія Михайличенка опинилися на неприємній для себе позиції, поєдинок на стадіоні «Металіст» приніс «біло-синім» проблему значно більшого масштабу. Наприкінці матчу головному арбітру протистояння довелося призупинити гру й забрати футболістів iз поля через расистські вигуки, котрі лунали з динамівського фан-сектору. Власне, ті «кричалки» довели до сліз донецьких бразильців — Дентіньйо та Тайсона. Останній, до слова, не витримав і згодом показав у бік динамівських ультрас непристойний жест, за що одразу отримав червону картку. Скандал же вмить набрав світового розголосу. Підтримку — словами «Ні — расизму» — ображеним «гірникам» уже виказав їхній зірковий співвітчизник із «ПСЖ» Неймар.
 
Загалом, динамівські ультрас неабияк насолили своєму клубу, хоча насправді це удар по всьому вітчизняному футболу, адже, згідно з новим дисциплінарним кодексом ФІФА, де суттєво збільшене покарання за расизм, відповідати за дискримінаційні прояви на стадіонах будуть не тільки безпосередні винуватці інцидентів, а й клуби та національні федерації. Щоправда, в «Динамо» радять передчасно не звинувачувати уболівальників клубу, допоки факт їхньої провини не встановить слідство.
 
«Расистський скандал — це окрема історія. Безпрецедентна для українського футболу. Якщо нікого за це не буде покарано, отримаємо жахливі наслідки», — написав у своєму «Твіттері» відомий вітчизняний футбольний коментатор Віктор Вацко.
 
В Українській прем’єр-лізі виказали жаль з приводу інциденту, що трапився під час українського «класико» в Харкові, й заявили, що після цього неприємного випадку має змінитися діалог із клубами, аби в майбутньому уникнути повторення таких ексцесів.
 
При цьому в УПЛ вірять, що компетентний дисциплінарний орган буде розслідувати цю справу як пріоритетну та притягне до відповідальності всіх залучених осіб відповідно до чинного законодавства та правил.
 
Натомість у «Динамо» заявили, що докладуть усіх можливих зусиль, аби винуватці цього расистського інциденту були ізольовані не тільки від футболу, а й від суспільства. 
 
«Футбольний клуб «Динамо» своїми діями і вчинками неодноразово підкреслював відданість принципам fair play, загальнолюдським цінностям. Проблема нетерпимості актуальна не лише для окремих клубів, а й, на жаль, є присутньою на більшості активних фанатських секторів. Ми з нетерпінням чекаємо початку слідства, готові всебічно допомагати в ньому. Чекаємо оприлюднення фото- і відеоматеріалів, які могли б пролити світло на всі обставини інциденту», — відзначається в офіційному зверненні динамівського клубу. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 14-й тур. «Десна» — «Дніпро-1» — 1:1 (Хльобас, 48 — Шаповал, 45), «Маріуполь» — «Карпати» — 2:2 (Чурко, 15; Мишньов, 55 — Назарина, 59, 90+4 (пен.)), «Львів» — «Ворскла» — 2:0 (Абнер, 12; Вітор, 41 (пен.); вилучення: Луїзао, 35; Мартиненко, 82 (обидва — «В»)), «Зоря» — «Колос» — 2:0 (Юрченко, 31 (пен.); Кочергін, 90+1; вилучення: Гавриш, 55; Морозко, 77 (обидва — «К»)), «Шахтар» — «Динамо» — 1:0 (Кривцов, 18; вилучення: Тайсон, 85 («Ш»)), «Олімпік» — «Олександрія» — 0:0 (вилучення: Паньків, 6 («Оле»)).
Турнірне становище: «Шахтар» — 40, «Зоря» — 28, «Десна», «Динамо» — 27, «Олександрія» — 24, «Маріуполь» — 17, «Олімпік» — 15, «Колос» — 14, «Дніпро-1» — 12, «Карпати», «Львів» — 11, «Ворскла» — 8.
Бомбардири: Мораес («Шахтар») — 11, Леднєв («Зоря») — 8.