З області фантастики: «Шахтар» зберіг шанси на участь у «плей-оф» Суперліги

08.11.2019
З області фантастики: «Шахтар» зберіг шанси на участь у «плей-оф» Суперліги

Уже в доданий арбітром час футболістам «Шахтаря» вдалося забити загребському «Динамо» одразу два м’ячі. (Фото з сайта shakhtar.com.)

«ПСЖ», «Баварія» та «Ювентус» — команди-гранди, котрі першими, після чотирьох турів групового етапу, здобули перепустки до «плей-офф» Ліги чемпіонів-2019/2020.
 
 
Натомість єдиний представник України в суперлізі — донецький «Шахтар» — уперше від старту основного раунду піднявся на прохідну в квартеті позицію.
 
 
Удруге поспіль зігравши із загребським «Динамо» внічию, «гірники» витіснили хорватського чемпіона з другого в турнірній таблиці місця.
 
  Попри те, що у донецького клубу гірша різниця м’ячів, ніж у динамівців, завдяки більшій кількості забитих гостьових м’ячів у очному протистоянні з хорватським колективом, «Шахтар» позбавив суперника віртуального квитка до «лігочемпіонського плей-оф».
 
Щоправда, попереду в команди Луїша Каштру — складний захист здобутої висоти. У поєдинках, що залишилися, — проти «Манчестер Сіті» та «Аталанти» — «гірники» навряд чи обійдуться без очкових втрат — за два тижні на них чекатиме чемпіон Англії, котрий удома спробує оформити свій достроковий вихід із групи. Водночас труднощі з набором очок будуть і в «Динамо» — про це особисто визнає їхній наставник Ненад Беліца.
 
Тож не виключено, що до фінішу основного етапу український та хорватський чемпіони прийдуть з однаковим очковим багажем. Проте героїчна нічия «помаранчево-чорних» у Загребі — 3:3 — може стати для них тією «золотою акцією», котра дозволить саме їм зіграти в 1/8 фіналу поточної ЛЧ. 
 
Водночас «Шахтар» мав усі шанси залишити відомий загребський стадіон «Максимір» iз «бубликом», адже на 89-й хвилині матчу поступався господарям iз рахунком  1:3. А той факт, що в доданий арбітром час «гірникам» удалося вирівняти становище, забивши два м’ячі, можна вважати неймовірною для них удачею.
 
«Спочатку ми мали сумний настрій, а в кінці матчу вже раділи, що вдалося зрівняти рахунок. У підсумку нам вдалося зробити практично неможливе. Однак тепер у нас є можливість пройти в турнірі далі», — відзначив очільник «Шахтаря» Каштру.
 
А вирішальним для порятунку «гірників» став пенальті, котрий для українського чемпіона в штрафній суперника заробив його воротар Андрій П’ятов, а реалізував — на восьмій доданій хвилині — бразилець Тете.
 
«Уперше в житті я не дивився за виконанням 11-мет­рового удару», — очільник «Шахтаря» розповів про ступінь свого емоційного напруження у фіналі хорватського двобою
Власне перед візитом до Загреба Луїш Каштру наголошував, що саме в столиці Хорватії має визначитися майбутнє його команди в Лізі чемпіонів.
 
І допоки з поля за два попередження не вилучили Марлоса, в матчі, за словами португальського тренера, все йшло під диктовку «Шахтаря», який, на думку «коуча» донеччан, мав достатньо підстав здобути перемогу.
 
Зрештою, помилка Марлоса виявилася для команди не фатальною, й героїчні зусилля «гірників» на «Максимірі» залишили «Шахтар» у «лігочемпіонській» грі. 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 4-й тур. Група А. «Реал» (Іспанія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 6:0,  «ПСЖ» (Франція) — «Брюгге» (Бельгія) — 1:0.
Турнірне становище: «ПСЖ» — 12, «Реал» — 7, «Брюгге» — 2, «Галатасарай» — 1. 
Група В. «Црвена Звєзда» (Сербія) — «Тоттенхем» (Англія) — 0:4, «Баварія» (Німеччина) — «Олімпіакос» (Греція) — 2:0.
Турнірне становище: «Баварія» — 12, «Тоттенхем» — 7, «Црвена звєзда» — 3, «Олімпіакос» — 1.
Група С. «Динамо» (Зг, Хорватія) — «Шахтар» (Україна) — 3:3 (Петкович, 25; Іванушец, 83; Адемі, 89 — Патрік, 13; Мораес, 90+3; Тете, 90+7 (пен.); вилучення: Моро, 74 — Марлос, 79), «Аталанта» (Італія) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 1:1.
Турнірне становище: «МС» — 10, «Шахтар», «Динамо» (Зг) — 5, «Аталанта» — 1.
Група D. «Байєр» (Німеччина) — «Атлетико» (Іспанія) — 2:1, «Локомотив» (Росія) — «Ювентус» (Італія) — 1:2.
Турнірне становище: «Ювентус» — 10, «Атлетико» — 7, «Локомотив», «Байєр» — 3.
Група Е. «Ліверпуль» (Англія) — «Генк» (Бельгія) — 2:1, «Наполі» (Італія) — «Зальцбург» (Австрія) — 1:1.
Турнірне становище: «Ліверпуль» — 9, «Наполі» — 8, «Зальцбург» — 4, «Генк» — 1.
Група F. «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Інтер» (Італія) — 3:2, «Барселона» (Іспанія) — «Славія» (Чехія) — 0:0.
Турнірне становище: «Барселона» — 8, «Боруссія» (Д) — 7, «Інтер» — 4, «Славія» — 1. 
Група G. «Зеніт» (Росія) — «Лейпциг» (Німеччина) — 0:2, «Ліон» (Франція) — «Бенфіка» (Португалія) — 3:1.
Турнірне становище: «Лейпциг» — 9, «Ліон» — 7, «Зеніт» — 4, «Бенфіка» — 3.
Група Н. «Валенсія» (Іспанія) — «Лілль» (Франція) — 4:1, «Челсі» (Англія) — «Аякс» (Голландія) — 4:4.
Турнірне становище: «Аякс», «Челсі», «Валенсія» — 7, «Лілль» — 1.