Всеукраїнський радіодиктант національної єдності цьогоріч пройде за новими правилами

05.11.2019
Уже дев’ятнадцятий раз поспіль у переддень свята української писемності добровольці напишуть щорічний диктант, який став символічною акцією національної єдності.
 
Традиційно у читальній залі бібліотеки ім. В. Вернадського 8 листопада об 11-й годині зберуться запрошені політики, селебріті і журналісти.
 
В режимі онлайн приєднатися до них зможуть усі бажаючі, оскільки диктант прозвучить в ефірі Національного радіо і телебачення.
 
Зачитуватиме текст відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури Олександр Авраменко, який готує акцію вже 13 років поспіль. 
 
Цього року автор внесе у текст кілька елементів на перевірку нової редакції чинного правопису. Новацією стане і те, що учасники зможуть майже одразу перевірити свою роботу.
 
«Зазвичай ми отримуємо листи впродовж двох днів, а потім півтора-два тижні команда людей їх перевіряє, — повідомив пан Авраменко. — Це дуже громіздка і складна робота. Виходить, що люди написали диктант, а десь у грудні ми підбиваємо підсумки. Це вже не так актуально. Тому ми подумали, а чому не зробити так: продиктували текст, узяли невеличку паузу на 3-4 хвилинки, і після цього вивісили на сайт, на екрани. Я озвучу орфограми, пунктограми, все прокоментую, щоб свято було завершено цього ж дня».
 
З кожним роком акція єдності стає все більш популярною. Спочатку автори ідеї раділи 5-6 тисячам листів iз готовими диктантами, а минулого року це число перевищило вже 30 тисяч. Причому йдеться лише про офіційні дані. Реально ж перевірити свої знання у визначений день збирається набагато більша кількість охочих. Останнім часом диктант пишуть і наші співвітчизники, які проживають за межами країни. 
 
Олександр Авраменко закликає добровольців не надто критично ставитися до результатів своєї праці.
 
«Мені журналісти часто закидають, що от, у нас громадяни такі неграмотні, багато людей зробили по дві-три помилки, — зауважив він. — Люди добрі, не припускаються помилок лише професійні філологи, коректори і автори диктанту! Дві-три помилки, чергування у-в та і-й, десь не помітив окличну інтонацію і замість знаку оклику поставив крапку — це все одно досить високий рівень грамотності. Це як iз математикою: чому дорівнює тангенс 45 градусів, не згадає ніхто, окрім математиків. Чому ж усі вирішили, що з мови потрібно ідеально знати всі правила? Дві, три, навіть чотири помилки — це гарний рівень».
 
Цього року автори безпомилкових робіт отримають заохочувальні призи. Додатково буде оголошено конкурс на найкращі твори про написання диктанту, які необхідно надіслати поштою до 11 листопада. Десять переможців також будуть відзначені спеціальною нагородою.