Двоє без третього: з’їзд суддів спромігся обрати до КСУ лише двох суддів

01.11.2019
Конституційний Суд України невдовзі поповниться ще двома суддями.
 
 
На Всеукраїнському з’їзді суддів протягом вівторка і середи делегати обрали з 16 кандидатів (попередньо відібраних Радою суддів за результатами співбесіди та дослідження анкет) двох нових суддів — Галину Юровську і Петра Філюка. 
 
 
Зазначимо, що XVII Всеукраїнський з’їзд суддів мав обрати трьох суддів КСУ за своєю квотою (Конституційний Суд складається з 18 суддів, обраних на 9 років: по 6 суддів обирає президент, Верховна Рада та з’їзд суддів — Ред.).
 
Утім, за словами речника Державної судової адміністрації Андрія Лисенка, третього суддю обиратимуть уже на наступному з’їзді, дата якого наразі не визначена. Адже більше ніхто з претендентів не набрав понад 140 голосів (норма за регламентом — 50% голосів делегатів плюс один і більше голос).
 
Для того, щоб обоє обранців вступили в повноваження суддів КСУ, потрібно, щоб вони склали присягу в сесійній залі Верховної Ради. Наскільки цей процес буде швидким чи навпаки (були випадки, коли обранці не могли скласти присягу судді КС місяцями через спротив парламентської більшості), побачимо невдовзі. 
 
Зауважимо, що кандидатура судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ у відставці Галини Юровської була однією з небагатьох, яка не викликала зауважень з боку громадських організацій. За неї шляхом таємного голосування проголосували 145 зі 274 делегатів з’їзду.
 
Другого суддю Конституційного Суду за своєю квотою з’їзд суддів обрав лише наступного дня. Ним став Петро Філюк, який отримав 151 голос із 272 делегатів, які взяли участь у голосуванні.
 
На відміну від пані Юровської, громадські організації закликали делегатів Всеукраїнського з’їзду суддів не підтримувати цілу низку негідних кандидатів, серед яких було і прізвище голови Волинського апеляційного суду пана Філюка.
 
Адже, як зазначали журналісти Prosud, цей суддя безкоштовно отримав шість земельних ділянок загальною площею — 2,5 га під Луцьком. Наразі на даній земельній ділянці розташований житловий будинок з огородженою територією, який суддя оформив на свого батька.