Южненський «Хімік» перший з українських команд пробився до групового раунду Ліги чемпіонів

01.11.2019
Южненський «Хімік» перший з українських команд пробився до групового раунду Ліги чемпіонів

Довівши справу до валідольного закінчення, «Хімік» усе ж пробився до групового раунду Ліги чемпіонів. (Фото з сайта fvu.in.ua.)

У южненському «Хіміку» тривалий час працювали над тим, аби вивести команду на найвищий рівень європейського клубного волейболу.
 
 
І цьогорічну спробу вперше пробитися до групового раунду Ліги чемпіонів у таборі дев’ятиразового чемпіона України розцінили, як нагоду, котрою неможливо не скористатися.
 
 
У першій, гостьовій, грі заключного раунду кваліфікації «Хімік» у п’яти сетах здолав чеський «Оломоуц» після чого до еліт-раунду суперліги вітчизняному клубу залишилося рукою подати. 
 
Після виїзного успіху ідея домаш­ньої перемоги южненських волейболісток над чемпіоном Чехії з будь-яким рахунком була не надто складним для реалізації процесом.
 
Вигравши дві стартові партії матчу-відповіді, «Хімік» зробив свою участь у груповому раунді ЛЧ майже вирішеною справою, але що ближчою ставала ціль, то більше нервували й помилялися волейболісти українського чемпіона.
 
Зрештою, господарки майданчика дозволили гостям з Оломоуца виграти три наступні партії й таким чином віддзеркалили рахунок першого матчу. Як результат: з’ясовувати володаря путівки до еліт-раунду ЛЧ-2019/2020 суперникам довелося в «золотому» сеті.
 
За схожих умов команда Євгена Ніколаєва змогла подолати попередній раунд єврокваліфікації, коли у вирішальному «тайбрейку» переграла хорватську «Младость».
 
Вочевидь досвід того протистояння допоміг «Хіміку» пройти найскладніший момент і повторного матчу з «Оломоуцем». «Виграти два «золотих сети» поспіль у Лізі чемпіонів — дорогого варто», — наголосив асистент головного тренера южненського клубу Дмитро Марюхнич.
 
За його словами, в матчі проти чеського чемпіона в Южному сталося народження нової команди — команди зов­сім іншого рівня, котра, залишивши всі сили та емоції на майданчику в боротьбі за кожен м’яч, за підтримки своїх уболівальників, змогла перемогти в «золотому сеті» — 15:13.
 
Як і у попередніх поєдинках «лігочемпіонської» кваліфікації, найрезультативнішим гравцем матчу проти «Оломоуца» у складі «Хіміка» стала Юлія Бойко, котра здобула 21 очко. Проте титул найкращої волейболістки цього матчу дістався зв’язуючій Ользі Скрипак, після хитромудрої передачі котрої на ветерана команди Тетяну Козлову було поставлено крапку в історичному для южненського клубу протистоянні.
 
Власне «Хімік» став першим українським клубом, який зіграє в елітному раунді Ліги чемпіонів, де його суперниками будуть чинний тріумфатор суперліги — італійський клуб «Новара», а також німецький «Штутгарт» та польський «Лодзь».
 
«Якщо казати про наші шанси у груповому раунді турніру, то, використовуючи боксерську термінологію, нокаутер завжди має шанс. Думаю, що шанс у нас буде. Спочатку потрібно зробити так, аби він з’явився, а потім — ним скористатися. У матчі-відповіді з «Оломоуцем» нам такий шанс випав і ми ним скористалися», — відзначив Дмитро Марюхнич. 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Жінки. Заключний раунд кваліфікації. Повторний матч. «Хімік» (Україна) — «Оломоуц» (Чехія) — 2:3 (25:18, 25:23, 19:25, 24:26, 13:15; «золотий» сет — 15:13). Перша гра — 3:2.