Уряд Бельгії вперше очолить жінка

30.10.2019
Уряд Бельгії вперше очолить жінка

Софі Вільмес теж, схоже, довго буде у статусі в.о.

Король Бельгії Філіп призначив виконуючою обов’язки прем’єр-міністра країни Софі Вільмес, яка до цього займала посаду міністерки у справах бю­джету та держслужби.
 
 
Вона стала першою жінкою, яка очолить уряд королівства. Вільмес змінить на цій посаді лідера партії «Реформаторський рух» Шарля Мішеля.
 
 
Він обраний главою Європейської Ради і 1 листопада замінить на цій посаді Дональда Туска. 
 
 
Нова в.о. прем’єра є політиком-лібералом і близькою співробітницею Шарля Мішеля. Вільмес є представницею валлонської (франкомовної) південної половини Бельгії. Вона закінчила Інститут суспільних відносин, а в політиці дебютувала 2000 року як депутатка ради одного з районів Брюсселя.
 
2014 року пройшла до парламенту, а 2015 увійшла до складу федерального уряду. Після призначення в.о. прем’єр-міністра на запитання бельгійської газети «Ле Суар» про те, як вона буде давати раду без парламентської більшості, відповіла: «Я є людиною діалогу». 
 
А діалог дійсно потрібен. У грудні 2018 року в Бельгії вибухнула урядова криза. Консервативна націоналістична партія «Фламандський діалог», яка репрезентує інтереси нідердландськомовної північної половини країни, вийшла з правлячої коаліції з огляду на розбіжності з главою уряду стосовно міграційного пакту ООН.
 
Після цього в країні з’явився уряд меншості, який змушений спиратися на голоси опозиції в парламенті.
 
Подання Шарля Мішеля про відставку з посади прем’єр-міністра король відхилив, і відтоді глава уряду перебуває у статусі виконуючого обов’язки. 
 
Парламентські вибори у травнi цього року ще більше посилили розкол між фламандцями та валлонцями. Важко передбачити, коли протиріччя між двома половинками Бельгії вдасться подолати та створити повноцінний уряд країни.
 
Варто нагадати, що після парламентських виборів 2010 року в країні утворилась подібна ситуація і без можливості створити правлячу коаліцію та уряд країна чотири з половиною роки перебувала під правлінням тимчасового уряду, тобто з приставкою в.о. Це був світовий рекорд.