У Тернополі громадські активісти виступили проти ринку землі за версією «Слуги народу»

29.10.2019
У Тернополі громадські активісти виступили проти ринку землі за версією «Слуги народу»

Громадські активісти Тернопільщини, зокрема представники руху «Захисти Україну», пікетували зустріч із заступником міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарасом Висоцьким та уповноваженим із земельних питань Романом Лещенком, яка відбулася у приміщенні департаменту агропромислового розвитку Тернопільської обласної державної адміністрації.
 
Представники центральної влади приїхали в регіон, щоб представити своє бачення реалізації земельної реформи. У відповідь почули позицію місцевих активістів, аграріїв та представників місцевої влади, які наразі проти відкриття вільного ринку землі.
 
Головні вимоги активістів, які пікетували зібрання, є такими:
 
— відкриття ринку землі в Україні можливе лише після того, як кожен громадянин скористається передбаченим статтею 121 Земельного кодексу України правом на отримання земельної ділянки площею 2 гектари, виділеної внаслідок процесу розпаювання державних земель;
 
— запуск державної програми пільгового кредитування середніх і малих сільгосппідприємств та фермерських господарств для купівлі землі (мінімальний термін — 15 років);
 
— переважне право на купівлю землі має мати діючий орендар землі і власники сусідніх земельних ділянок;
 
— право на купівлю сільгоспземель повинні мати винятково громадяни України, фермерські господарства, юридичні особи, які мають статус сільгоспвиробника останні три роки, засновниками яких є громадяни України;
 
— заборона права купівлі сільгоспземель іноземцями, особами без громадянства та юридичними особами, заснованими іноземцями тощо.
 
Позицію місцевих органів самоврядування висловив на зустрічі голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.
 
«Обласна рада послідовно приймає рішення щодо необхідності продовження мораторію на продаж землі, — сказав він. — Зокрема, на недавній сесії депутатський корпус прийняв звернення до президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо продовження до 2025 року мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Адже, перш ніж реалізовувати ринок землі, необхідно провести повну її інвентаризацію, заповнити публічну кадастрову карту, ліквідувати там усі помилки і неточності. Також одна з найважливіших умов — це повна заборона на при­дбання наших земель іноземцями та впровадження обмеження на купівлю до 500 гектарів. Ну й основне: в Україні йде війна, аграрії надають допомогу українському війську, відтак коштів на придбання землі обмаль або зовсім немає, тому є пропозиція відтермінувати реалізацію земельної реформи до завершення війни, а вже потім розглядати це питання».
 
Нині на Тернопільщині — понад 1 мільйон 45 тисяч гектарів сільськогосподарських земель, оренду від паїв отримують 317 тисяч жителів регіону, у власності яких 678 тисяч гектарів.