Відомості з-за закритих дверей: Кабмін провів масштабну кадрову чистку i спростив отримання субсидій

22.10.2019
Відомості з-за закритих дверей: Кабмін провів масштабну кадрову чистку i спростив отримання субсидій

На засіданні уряду представили нову тимчасову очільницю напівмертвого НАЗК.

Своє чергове засідання уряд Олексія Гончарука провів у свій законний вихідний день: неділю.

 

Як тепер заведено — за закритими дверима, тобто без жодної присутності преси.

 

А тому, за новим правилом комунікації влади з народом, про ухвалені рішення прем’єр доповідав на наступний день...

Знайомтеся, нове начальство 

Головною новиною серед кадрових призначень двох останніх днів стало виконання обов’язків голови Національного агентства з питань запобігання корупції, яке тимчасово поклали на Наталію Новак. Вона займатиме цю посаду впродовж двох місяців, поки уряд проводитиме конкурс.
 
Також Кабмін погодив відставку двох голів облдержадміністрацій: Київської та Луганської областей. І водночас призначив керівників п’яти облдержадміністрацій та їхнiх заступників.
 
У вихідні несподівано заяву про відставку написав голова Київської ОДА Михайло Бно-Айріян, призначений на цю посаду на початку липня. Причини рішення Бно-Айріян не озвучив. Пішов iз посади також луганський намісник Віталій Комарницький.
 
Кандидатом на посаду голови Київської області уряд узгодив Олексія Чернишова, Луганської ОДА — Сергія Гайдая, Кіровоградської — Андрія Балона, голови Харківської області — Олексія Кучера, Чернігівської — Андрія Прокопенка. На посаду заступника голови Донецької облдержадміністрації затверджено кандидатуру Дениса Клюшникова, голови Дніпропетровської ОДА — Максима Скрипника, першим заступником голови Запорізької ОДА — Івана Федорова.
 
«Під ніж» пішов і голова Державної служби морського та річкового транспорту Дмитро Петренко. Також звільнили його заступників Дмитра Баринова — з посади першого заступника, і Дмитра Балибердіна — з посади заступника. Очолювати відомство буде експерший заступник голови Держагентства інфраструктурних проектів Микола Божко. 
 
Крім цього, Кабмін призначив Сергія Ігнатовського на посаду заступника голови Фонду державного майна України та тимчасово поклав виконання обов’язків голови Державного агентства інфраструктурних проєктів на Олега Потапова.
 
Ще кілька управлінських рішень: діяльність Державної служби з питань праці координуватиме міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а Державної служби статистики — міністр Кабінету Міністрів. Державну аудиторську службу передано під керівництво Міністерства фінансів.

Купіть собі причеп

Також уряд на засіданні у вихідні схвалив зміни до постанови, які спрощують призначення житлових субсидій дитячим будинкам сімейного типу, військовослужбовцям і громадянам, старшим за 60 років. 
 
Детальніше про нововведення розповіла міністр соціальної політики Юлія Соколовська. За її словами, комісіям органів місцевого самоврядування надано право призначати житлову субсидію дитячим будинкам сімейного типу на понаднормову площу житла.
 
При цьому до доходу цих будинків не буде враховуватися матеріальна допомога та стипендія дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Не враховуватимуть також придбані транспортні засоби. 
 
У сільській місцевості під час призначення житлової субсидії не будуть враховувати доходи одного з подружжя пенсійного віку, який зареєстрований за іншою адресою. Це дозволить їм отримати допомогу на оплату житлово-комунальних послуг. Субсидію військовослужбовцям призначатимуть без отримання інформації про сплату ними єдиного соціального внеску.
 
Також до переліку полегшень при отриманні субсидії додався дуже цікавий пункт: якщо військовослужбовець придбає собі автомобільний причеп, iз дати випуску якого минуло менше 5 років, то цей факт більше не буде причиною відмови в субсидії.
 
«Таким чином напередодні нового опалювального сезону ми полегшуємо умови отримання субсидій тим категоріям населення, які раніше мали з цим проблеми», — констатувала Юлія Соколовська. 

ПРОГРАМИ

Гори мої, полонини!..

Кабінет Міністрів України затвердив Дер­жавну програму розвитку регіону українських Карпат на 2020—2022 роки. Нова програма, як повідомляється на Урядовому порталі, спрямована на покращення соціального та економічного розвитку українських Карпат, а також на підвищення транспортної доступності окремих гірських територій.
 
А ще включає широке коло питань: будівництво доріг, створення нових робочих місць, розвиток туризму в регіоні Карпат, зокрема Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей.