Голова ДБР відхрестився від злиття інформації про справи щодо Порошенка та Пашинського

11.10.2019

13 справ Порошенка

Державне бюро розслідувань наразі не має проєкту підозри про вчинення злочину п’ятим президентом Петром Порошенком, заявив голова ДБР Роман Труба. Відповідаючи на запитання журналістів, він заявив, що Порошенко фігурує в усіх 13 прова­дженнях винятково як свідок.
 
Директор ДБР Роман Труба запевняє, що ні він, ні його підлеглі не є джерелом витоку інформації у провадженнях, де фігурує п’ятий президент країни Петро Порошенко.
 
На запитання журналістів, чому першим про відкриття проваджень у ДБР та іншу важливу інформацію поширює ексзаступник голови адміністрації Віктора Януковича Андрій Портнов, Труба розповів про результати внутрішнього розслідування.
 
За словами очільника, щодо припущень iз приводу витоку інформації було проведено перевірку із залученням працівників управління внутрішнього контролю. Опитано за допомогою поліграфа 14 слідчих (усі слідчі, які здійснюють досудове розслідування у кримінальних провадженнях, де фігурує колишній президент).
 
«Після розмови зі слідчими... я переконаний, жоден слідчий, у тому числі директор ДБР, не причетний до розповсюдження будь-якої інформації. До речі, розслідування кримінального провадження — це не лише слідчі».
 
Нагадаємо, 15 липня Труба виступив із заявою, що в Державному бюро розслідувань стався витік інформації у справі, де фігурує п’ятий президент країни Петро Порошенко. Сам Порошенко припускав, що директор ДБР може бути причетним до зливу інформації.

Конфлікт із Чорновол

Під час пресконференції стався конфлікт: колишній нардеп Тетяна Чорновол принесла заяву про злочин ексзаступника голови адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова і заяву про злочин самого Труби.
 
«Я принесла повідомлення про злочин. Про ваш злочин вам. Тому що, на жаль, така система, що я про ваш злочин повинна писати повідомлення вам, що ви не виконали закон і тричі не виконали рішення суду і не внесли в єдиний реєстр досудових рішень мої заяви щодо Портнова. Друге — я принесла ще одне повідомлення про злочин Портнова, а також Богдана (Андрій Богдан — голова офісу президента. — Ред.). Так от, цей злочин полягає в тому, що 3 мільярди державних коштів завдяки їхній схемі були скеровані в інтересах Міністерства оборони Росії. Це дуже серйозна справа. Там дуже багато фактів. Це повідомлення на семи аркушах».
 
Чорновол вимагала, щоб Труба пообіцяв їй на пресконференції, що виконає закон і порушить провадження. А також висловила сподівання, що Трубі вистачить сміливості розслідувати справу щодо Портнова. Труба на це відповів, що звернення отримав і розгляне.
 
«У разі викладення всіх обставин відповідно до закону буде прийнято рішення про внесення». На запитання Чорновол, чому ДБР не виконує рішення суду, Труба відповів, що рішення бюро отримало, але до нього були певні запитання щодо механізму його виконання. Тому ДБР звернулося до суду по роз’яснення. І після того, як отримають роз’яснення, прийматимуть рішення щодо відкриття провадження.

Справа Пашинського

Роман Труба заявляє, що слідчі Генеральної прокуратури 2,5 року не розслідували провадження щодо пострілу народного депутата Сергія Пашинського в людину й намагалися його закрити.
 
Труба зазначив, що ДБР розслідує зараз те провадження, яке було відкрито 31 грудня 2016 року, коли народний депутат під час конфлікту на дорозі вистрелив у ногу людині, й тепер нардепу оголошено підозру за фактом спричинення тяжкого тілесного ушкодження, йому загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі.
 
Директор ДБР розділив розслідування на три етапи. «Етап перший — iз моменту конфлікту та реєстрації кримінального провадження до початку лютого 2017 року, розслідування проводили слідчі Васильківського відділу поліції й прокуратури Київської області». Основна частина доказів, на які спираються слідчі ДБР, зібрана саме в цей період.
 
Нагадаємо, слідчі Генпрокуратури кримінальне провадження проти Пашинського двічі закривали, ігноруючи рекомендації Печерського райсуду.
 
«Розслідування лише розпочато. Ми розпочали з допитів. Ми не виключаємо, що буде змінено кваліфікацію. Зокрема, слідчі ДБР повинні встановити або заперечити факт, чи народний депутат, виходячи з автомобіля, тримав зброю, і цьому факту надати юридичну кваліфікацію», — заявив Труба.
 
За його словами, Генпрокуратура могла забрати собі це провадження, бо поліція чесно збирала докази, а в березні 2019 року «спрацювала політика», і без участі ДБР провадження закрили слідчі ГПУ. Труба запевнив, що «полювання за прізвищами не здійснюється працівниками ДБР».