Голову Харківської ОДА Юлію Світличну може змінити представник команди Зеленського

09.10.2019
Друга каденція Юлії Світличної на посаді очільника Харківської області може завершитися через місяць після призначення.
 
Як стало відомо, позавчора депутат Верховної Ради від партії «Слуга народу» Олексій Кучер опублікував на сайті НАПК декларацію про прибутки за 2018 рік, оскільки претендує на посаду керівника ХОДА.
 
Таким чином, єдиний регіон, де у вересні Каб­мін залишив на посаді представника «старої» команди, схоже, найближчим часом «оновиться» своєю людиною. 
 
Олексій Кучер народився у Херсонській області, проте зі студентських років проживає у Харкові, де закінчив педагогічний та юридичний університети.
 
На минулих парламентських виборах 34-річний кандидат виграв перегони на Красноградщині, хоча в окрузі йому опонував теперішній голова обласної ради Сергій Чернов. 
 
Утім у Харкові пана Кучера важко назвати відомою або впливовою людиною. Досі його прізвище фігурувало хіба що у зв’язку з гучними судовими процесами, у яких він брав участь як адвокат.
 
Скажімо, свого часу теперішній депутат захищав Володимира Литвина, якого підозрювали у причетності до «справи рюкзаків», а також суддю Сергія Лазюка, що попався на гарячому в момент отримання хабара у розмірі 300 тисяч доларів за рішення земельного спору на користь позивача.
 
Його клієнтами також були Олег Ширяєв (підозрювався у рейдерському захопленні елеватора) і Антон Саввов, який продавав різні нагороди підприємствам, у тому числі й місцевому метрополітену. 
 
Подана претендентом на посаду керівника області декларація вже встигла зацікавити громадську організацію «Харківський антикорупційний центр». За їхніми даними, у 2018 році ні Олексій Кучер, ні його дружина не отримали жодного офіційного прибутку.
 
При цьому родина має земельні ділянки і будинок у Люботині та дві квартири у Харкові, одна з яких була придбана того ж таки минулого року за 653 тисячі гривень. У подружжя також є два годинники Rolex, яких у декларації дворічної давності не було, і п’ять автівок, зокрема Lexus NX 200T, що був теж придбаний у 2018 році.
 
Сам Олексій Кучер має акції у ПАТ «Миколаївцемент» і був засновником ТОВ «Юридична компанія «Дартлі Груп».
 
Словом, «епоха зубожіння», на критиці якої теперішня президентська команда прийшла до влади, зачепила далеко не всіх її представників. 
 
Як «УМ» уже повідомляла, Юлію Світличну на посаду голови ХОДА Кабмін призначив 6 вересня. Вона вже встигла конкретними справами продемонструвати свою готовність i надалі обіймати цю посаду, проте Володимир Зеленський так і не затвердив її кандидатуру. Не прислухався він і до громадських активістів, які просили його не призначати голову облдержадміністрації без публічного обговорення нової кандидатури.