«Шахтар» здобув в Італії вольову перемогу над дебютантом Суперліги

04.10.2019
«Шахтар» здобув в Італії вольову перемогу над дебютантом Суперліги

Манор Соломон (ліворуч) приніс «Шахтарю» гостьову перемогу над «Аталантою». (Фото з сайта shakhtar.com.)

Третій сезон поспіль граючи груповий етап ЛЧ в одному квартеті з найсильнішим представником англійського футболу — «Манчестер Сіті», «Шахтар» змушений концентруватися на боротьбі за друге місце в «пульці», котре, хоч і в статусі несіяної команди, дає його володарю право на участь у «плей-оф» Суперліги.
 
 
У позаминулому розіграші перепустку до «лігочемпіонської» весни донецькі футболісти вибороли у протистоянні з «Наполі».
 
 
Водночас торік подолати груповий бар’єр Ліги чемпіонів «гірникам» не дозволив «Ліон». У нинішньому розіграші після стартового фіаско бронзового призера Серії А — «Аталанти» — загребському «Динамо» виникли серйозні питання щодо того, котрій iз команд у квартеті С випаде грати роль аутсайдера «пульки», а хто конкуруватиме з «Шахтарем» за перепустку до 1/8 фіналу Суперліги.
 
У виїзному матчі проти «Аталанти» «Шахтар» якраз і мав підтвердити свої високі турнірні амбіції. І, вирвавши на останніх секундах протистояння перемогу у дебютанта ЛЧ, донецький клуб яскраво продемонстрував, що ні зміна тренера, ні кадрові пертурбації не зіпсували його апетитів. 
 
Водночас друга поспіль невдача «Аталанти» на старті групового турніру не виключає, що саме команді з Бергамо доведеться виступити ключовим донором очок для інших колективів у групі.
 
Відсутність досвіду виступів у найпрестижнішому клубному турнірі Європи та неможливість через реконструкцію власної арени проведення домашніх поєдинків у рідному місті позбавляють бронзового призера Серії А вагомих козирів у протистоянні зі старожилами Ліги чемпіонів.
 
«Дуже неприємно програвати за п’ять секунд до завершення гри. Цілком заслуженим результатом поєдинку могла бути й нічия», — наголосив очільник «Аталанти» Джан П’єро Гасперіні.
 
А перемогти «Шахтарю» команду з Бергамо на міланському стадіоні «Сан-Сіро» (саме тут гратиме всі свої домашні матчі у ЛЧ-2019/2020 «Аталанта») допомогли вдало проведені його португальським наставником Луїшом Каштру заміни.
 
З’явившись на полі під завісу матчу, саме двоє новобранців українського чемпіона — Соломон та Додо — організували для своєї команди тріумфальну голеву комбінацію, хоча, зауважимо, і довелося «гірникам» наздоганяти суперника по ходу поєдинку.
 
Примітно, що забитий гравцем збірної Ізраїлю Соломоном на п’ятій доданій хвилині гол став найбільш пізнім переможним ударом «гірників» за весь час їхніх виступів у Лізі чемпіонів.
 
«Усі заміни, котрі ми проводили, були спрямовані на те, аби надати більше потенціалу нашій атаці. Футболісти, котрі увійшли в гру, підсилили наші дії в нападі, допомогли нам, проявили себе з найкращого боку — як, власне, й усі ті, хто грав зі стартових хвилин», — наголосив Каштру.
 
Окремих компліментів від тренера удостоївся голкіпер команди Андрій П’ятов, який у найбільш гарячі стартові хвилини протистояння відбив (п’ятий у своїй «лігочемпіонській» кар’єрі) пенальті.
Додамо, що у складі «Аталанти» в другому таймі на полі з’явився півзахисник збірної України Роман Малиновський.
 
Закінчивши ж гру з жовтою карткою в пасиві, після матчу український легіонер італійського клубу наголосив, що найбільш справедливим результатом гри мала б стати нічия. 
 
Водночас за кількістю здобутих очок «гірники» наздо­гнали загребське «Динамо», котре прогнозовано в гостях програло беззаперечному фавориту квартету з Манчестера й аргументовано долучилося до процесу боротьби за другу від «пульки» перепустку до «плей-оф» ЛЧ. 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 2-й тур. Група А. «Реал» (Іспанія) — «Брюгге» (Бельгія) — 2:2, «Галатасарай» (Туреччина) — «ПСЖ» (Франція) — 0:1.
Турнірне становище: «ПСЖ» — 6, «Брюгге» — 2, «Галатасарай», «Реал» — 1.
Група В. «Црвена Звєзда» (Сербія) — «Олімпіакос» (Греція) — 3:1, «Тоттенхем» (Англія) — «Баварія» (Німеччина) — 2:7.
Турнірне становище: «Баварія» — 6, «Црвена звєзда» — 3, «Тоттенхем», «Олімпіакос» — 1.
Група С. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 2:0, «Аталанта» (Італія) — «Шахтар» (Україна) — 1:2 (Сапата, 28 — Мораес, 41; Соломон, 90+5).
Турнірне становище: «МС» — 6, «Динамо» (Зг), «Шахтар» — 3, «Аталанта» — 0.
Група D. «Ювентус» (Італія) — «Байєр» (Німеччина) — 3:0, «Локомотив» (Росія) — «Атлетико» (Іспанія) — 0:2.
Турнірне становище: «Ювентус», «Атлетико» — 4, «Локомотив» — 3, «Байєр» — 0.
Група Е. «Ліверпуль» (Англія) — «Зальцбург» (Австрія) — 4:3, «Генк» (Бельгія) — «Наполі» (Італія) — 0:0.
Турнірне становище: «Наполі» — 4, «Ліверпуль», «Зальцбург» — 3, «Генк» — 1.
Група F. «Славія» (Чехія) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 0:2, «Барселона» (Іспанія) — «Інтер» (Італія) — 2:1.
Турнірне становище: «Боруссія» (Д), «Барселона» — 4, «Славія», «Інтер» — 1.
Група G. «Лейпциг» (Німеччина) — «Ліон» (Франція) — 0:2, «Зеніт» (Росія) — «Бенфіка» (Португалія) — 3:1.
Турнірне становище: «Зеніт», «Ліон» — 4, «Лейпциг» — 3, «Бенфіка» — 0.
Група Н. «Валенсія» (Іспанія) — «Аякс» (Голландія) — 0:3, «Лілль» (Франція) — «Челсі» (Англія) — 1:2.
Турнірне становище: «Аякс» — 6, «Валенсія», «Челсі» — 3, «Лілль» — 0.