Земля, уряд, бюджет: Верховна Рада продовжує розглядати законопроєкти винятково «Слуги народу»

02.10.2019
Земля, уряд, бюджет: Верховна Рада продовжує розглядати законопроєкти винятково «Слуги народу»

Відпочивай, поки є хвилинка: спікер закликав «слуг» зберегти «турборежим». (Фото з сайта unian.net.)

Погоджувальну раду вчора депутати розпочали з порядку денного на пленарний тиждень.
 
 
Запланували й справді немало: низку законопроєктів, розгляд та обговорення бюджету-2020, слухання плану дій уряду та реформу роботи Верховної Ради.
 
Відкриваючи засідання, голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зазначив, що парламент попередні тижні працював дуже швидко: «Я сподіваюся, що темп роботи збережеться й надалі без втрати якості. Хоч нас і критикують за так званий «турборежим», але ми працюватимемо так, щоб не розчарувати своїх виборців».
 
Надавши слово для виступів головам комітетів, очiльник парламенту почув вiд представника «Опозиційної платформи — За життя» Юрія Бойка, що той невдоволений представленим порядком денним, який запропонували депутатам. Адже, за його словами, «слуги народу» вже вкотре не внесли законопроєкти інших партій.
 
«Уже який тиждень поспіль ми зобов’язані розглядати закони винятково партії «Слуга народу». Я неодноразово звертав на це увагу, але ніхто не дослухається до цих заяв. Те, що ми отримали сьогодні на руки, — це внутрішній розподіл партії «Слуга народу». Я вкотре наголошую, щоб до порядку денного внесли законопроєкти й інших політичних сил», — зазначив Бойко. 
 
Невдоволення серед лідерів політичних сил викликало й питання державного бюджету. Уже в цю п’ятницю уряд має презентувати цей документ для парламентаріїв. Голова фракції «Європейська Солiдарнiсть» Ірина Геращенко під час виступу наголосила на тому, що її політична сила вимагає повернути до порядку денного ВР «годину запитань до уряду».
 
«План дій уряду та бюджет-2020 — це пріоритет і необхідність. Але я хочу звернути увагу на те, що від початку роботи парламенту та нового уряду члени Кабміну жодного разу не звітували перед парламентом. Це ненормальна практика», — зазначила пані Геращенко.
 
Також під час виступу вона заявила про необхідність врегульовувати міжнародну політику після скандалу Володимира Зеленського в Америці.
 
«Скандал, у якому задіяна Україна, — це пляма на нашій репутації. Ми зараз маємо зробити все можливе, щоб його «розрулити». Це необхідно не лише владі, а й громадянам. Адже після того, як про нас у негативному контексті почали говорити іноземні медіа, нам необхідно зберегти підтримку західних партнерів i США», — додала Геращенко. 
 
Найбільшу ж дискусію під час засідання викликало питання ринку землі. Представниця партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що, якщо влада піде на такі дії, які планує уряд стосовно продажу сільськогосподарської землі, це стане прямим шляхом до рабства.
 
«Наша команда вважає, що немає важливішого питання, ніж доля сільськогосподарської землі. 72% території України може просто піти з молотка, вони продаються, просто як на дикому базарі. Це єдине питання, яке ми маємо обговорити на погоджувальній Раді», — зазначила пані Тимошенко. 
 
Також депутати наголосили на тому, що приймати таке рішення без думки українців — злочин. Тому спершу необхідно це питання винести на референдум, й лише після обговорення голосувати у парламенті. Представники ж президентської партії «Слуга народу» зазначили, що поки зарано говорити про прийняття цього законопроєкту, адже його поки розглядають.
 
«Перед тим як ми виноситимемо цей законопроєкт на голосування, всі партії матимуть змогу внести альтернативні законопроєкти. Ми обговорюватимемо це питання й дискутуватимемо», — зазначив пан Разумков.