Харківщина лишилася без Департаменту екології через недбалість і байдужість чиновників

24.09.2019
На робочому засіданні, яке проводила голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, представники Антикорупційного блоку учасників АТО продемонстрували кінозйомку своїх вранішніх походів до Департаменту екології та природних ресурсів.
 
 
Родзинкою відео став той факт, що в офісі під час відвідин постійно вдавалося застати лише секретарку та прибиральницю.
 
 
У кабінетах громадським активістам іноді траплялися поодинокі чиновники, але вони не знали, де їхній начальник, і не могли відповісти на жодне з поставлених запитань.
 
 
Самого директора Андрія Тимчука їм пощастило зустріти лише на третій день. Утім він чомусь категорично відмовився запросити відвідувачів до свого кабінету й наполіг на тому, аби вони розмовляли з ним у коридорі.
 
Власне, на цьому діалог узагалі закінчився, бо керівник більше не зронив жодного слова, хоча від нього вимагали відповіді на найбільш резонансні проблеми області.
 
Як от масова вирубка реліктових дубів і робота в кожній промзоні цехів iз переробки вторинної сировини. Ці підприємства напряму скидають неочищену воду в місцеві річки, спричиняючи мор риби.
 
Із незворушним спокоєм вислухав пан Тимчук і запитання, що стосуються його власної діяльності. Активісти, наприклад, поцікавилися: навіщо він узагалі перейшов з успішного бізнесу на держав­ну службу, якщо тепер не хоче ходити на роботу.
 
А також запитали, чому Департамент відгородився від суспільства системою охорони, крізь яку вдається пробитися далеко не кожному відвідувачеві. Але й після цього директор продовжив грати в мовчанку.
 
Переглянуте відео неабияк обурило голову ХОДА, і вона прийняла рішення скасувати екологічну управу взагалі, передавши її функції Департаменту ЖКХ.
 
«Мене не задовольняє така робота, — сказала вона. — Я розумію, що у вас недостатньо повноважень, щоб припиняти правопорушення в екологічній сфері, але той стан справ, який сьогодні є в департаменті, мене точно не влаштовує. Звернень велика кількість до мене від громадських діячів, від організацій і від людей. Слухайте, стояти осторонь усіх проблем, закриватися через залізні двері, встановлювати якийсь пропускний режим і вибирати, хто може заходити, хто не може, — це пряме порушення законодавства, і це неприпустимо».
 
Одразу після скандалу Андрій Тимчук пішов на лікарняний і каже, що про своє звільнення дізнався із ЗМІ. Водночас, услід цій події Юлія Світлична анонсувала велике скорочення управлінського апарату, яке обіцяє розпочати вже найближчим часом.