«Чорнобиль» із «Еммі»: українська історія взяла аж три статуетки престижної премії

24.09.2019
«Чорнобиль» із «Еммі»: українська історія взяла аж три статуетки престижної премії

Джоді Комер стала найкращою драматичною акторкою.

У Лос-Анджелесі пройшла 71-ша урочиста церемонія вручення телевізійної премії «Еммі».
 
 
Ця нагорода для виробників телесеріалів є такою ж престижною, як «Оскар» у галузі кіно.
 
 
Одразу три статуетки «Еммі» взяв серіал від НВО «Чорнобиль»: українську історію про вибух на ЧАЕС, що лягла в основу телепродукту, визнали найкращим мінісеріалом року, а сценарист Крейг Мезін і режисер Джонан Ренк стали переможцями у своїх категоріях. Загалом же «Чорнобиль» номінували у 19 категоріях. 
 
І вже вкотре найкращим драматичним серіалом року визнали «Гру престолів». Стрічка взяла дві статуетки, хоча була представлена в рекордних 32 номінаціях! За масштабом зйомок і видовищністю цьому серіалу дійсно поки що немає рівних на телеекрані.
 
Хоча варто зазначити, що «Чорнобиль» у рейтингу популярності International Movie Data Base посів перше місце, обігнавши навіть «Гру престолів». Це свідчить про те, що реальні події цікавлять і зачіпають глядача значно більше, ніж вигадане фентезі. 
 
Найкращою драматичною акторкою стала Джоді Комер (серіал «Вбиваючи Єву»). Цікаво, що Джоді отримала престижну нагороду за роль антигероїні — вона зіграла найману вбивцю Оксану Астанкову, яка полює на співробітницю британської контррозвідки Єву.
 
Проте Комер утілилася в образ настільки переконливо, що журі, не вагаючись, віддало нагороду саме їй. А найкращим актором драматичного плану став Біллі Портел із серіалу «Поза». В стрічці розповідається про життя в Америці наприкінці 80-х — на початку 90-х років, зокрема, становлення ЛГБТ-культури і боротьбу геїв за право бути собою. 
 
Кращим актором комедійного плану визнали Білла Хейдера з серіалу «Баррі». Стрічка в жанрі «чорної комедії» розповідає про колишнього морського піхотинця, який був змушений стати кілером. Головний герой вирушає виконувати чергове замовлення до Лос-Анджелеса і несподівано знаходить своє покликання на театральній сцені...
 
Найкращою комедійною актрисою визнали Фібі Уоллер-Брідж із серіалу «Флібег», який подекуди перекладають як «Погань». До речі, «Флібег» став і кращим комедійним серіалом року.
 
А Фібі Уоллер-Брідж зіграла в ньому таки справжню «погань» — 30-річну мешканку Лондона, яка багато п’є, лихословить і зовсім не перебирає у статевих стосунках. Але ці людські вади подано в серіалі з гумором та іронією, а цинічна й легковажна, на перший погляд, героїня, зрештою, цілком серйозно замислюється про одвічні цінності: любов, добро, віру, сім’ю.  
 
Загалом же телепремія «Еммі» є своєрідною підказкою для любителів телеісторій, які стрічки варто внести до свого глядацького «меню».
 
Окрім вищезгаданих серіалів, на увагу заслуговують «Тілоохоронець», «Спадкоємці», «Втеча з тюрми Даннемора», «Дивовижна місіс Мейзел», «Брекзіт», «Озарк», «Розповідь служниці». Ці стрічки найчастіше номінувалися на «Еммі» та здобули нагороди в окремих номінаціях.