Хто терорист, хто повстанець? Як кияни відреагували на перекриття мосту Метро

20.09.2019
Хто терорист, хто повстанець? Як кияни відреагували на перекриття мосту Метро

Міністерство у справах ветеранів захищатиме інтереси Олексія Белька, який напередодні погрожував підірвати міст Метро в Києві.
 
 
«Міні­стерство наголошує, що захищатиме інтереси Олексія Белька, як і будь-якого учасника російсько-української війни, зокрема його право на повагу, справедливий розгляд цієї справи та допомогу за потреби. Ми не дозволимо використати цей інцидент для очорнення бійців та ветеранів, або для розколу між ними та рештою суспільства», — йдеться в оприлюдненій заяві.
 
 
У відомстві також висловили подяку силовикам, правоохоронцям та усім причетним до безпечного та безкровного вирішення ситуації.
 
Неординарна подія, яка позавчора надвечір стривожила Київ, у більшості засобів масової інформації якось одразу і дружно обросла домислами про «сварку з коханою», яка нібито спровокувала радикальну поведінку недавнього бійця АТО, мешканця Криму доокупаційної пори Олексія Белька.
 
Хоч зов­сім про інше свідчили прапор України на мосту, демонстративні постріли в повітря супроводом до вимог припинити капітуляційне відведення українських військ на Донбасі та «зняття» дрону-спостережника — задля підтвердження снайперської кваліфікації.
 
Військові побратими Белька обурені таким провокативно-примітивним трактуванням протесту воїна. Підкреслюючи, до речі: гарячковиті чи неадекватні вчинки — точно не стиль Олексія, який волів залишатися тверезим навіть тоді, коли друзі довкола тамували розчарування спиртним.
 
«Терориста з мосту Метро взяли щойно, — повідомила позавчора по сьомій вечора блогерка Олена Кучина. — Він без опору здався спецназівцям. Міст цілий. З автомобілем працюють вибухотехніки. Зараз СБУ шукатиме замовника цього «шоу». Під’їхав БТР із загоном спецназу. Чоловік підняв руки вгору, потім ліг на асфальт. Постраждалих у ході спецоперації немає. Чоловік, який захопив міст, — 42-річний Олексій Микола­йович Белько, уродженець Фороса і військовослужбовець ЗСУ. Він сержант-контрактник і числиться начальником радіостанції польового вузла зв’язку військової частини А3628 у Броварах. Поліція планує відкрити справу за статтею «підготовка до терористичного акту».
 
Тим часом мирні кияни в мережах здебільшого обурювалися колапсом на мостах через Дніпро, який стався в годину пік після перекриття одного з ключових маршрутів iз центру на Лівий берег. 
 
«Тіраріст...»... «ті­ра­ріст...» Учора, сьогодні... В черзі на «маршрутку», з натовпу, поки обходила затор на Ленінградці, по дорозі на роботу, в метро, від торгових точок на ринку... «Чому терорист? — думаю я. — Ніби ж не брав нікого в заручники. Не стріляв по людях. Нічого не зруйнував... Чому вмить і так масово — «терорист»?» І поки я шукаю відповідь, десь посміхається «повстанець»... — висловилася з цього приводу одна з нещодавно демобілізованих...
 
P.S. Учора по обіді поліція повідомила, що зняла з Белька звинувачення в тероризмі і йому не «світить» пожиттєве ув’язнення. 
 

ДО РЕЧІ

Старобільський районний суд Луганської області 18 вересня скасував цілодобовий домашній арешт спонсора терористів «ЛНР» Олександра Єфремова. Про це розповів адвокат Єфремова Олександр Мельников.