Верховна Рада узаконила реформу органів прокуратури: військові ліквідовуються

20.09.2019
Із запізненням розпочали вчора роботу парламентарії. У залі зареєструвалося 396 депутатів. Від самого ранку в кулуарах ВР говорили про новий склад ЦВК i коли ж він з’явиться.
 
«Усі парламентські фракції вже направили президенту списки своїх кандидатур до складу нової Центральної ви­борчої комісії», — повідомив журналістам заступник голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Качура.
 
«Всі фракції, в тому числі й наша, надали кандидатів. Зараз, згідно із законом, це повноваження президента. Він тепер вносить на розгляд Верховної Ради своє подання, воно включається в порядок денний невідкладно, і після цього приймається рішення», — сказав Качура.
 
Він зазначив, що в поданні президентові були враховані всі кандидати, запропоновані фракціями. Качура підтвердив, що депутатська група «За майбутнє» теж запропонувала кандидата до ЦВК. Депутат також розповів, що у списку кандидатів від фракції «Слуга народу» спочатку було 35 осіб.
 
Потім кількість скоротилася до 20, а після цього, за словами Олександра Качури, обрали найкращих. Депутат зауважив, що наразі обговорюється питання, чи пропонуватимуть до ЦВК чинних народних депутатiв від «Слуги народу», але додав, що така ймовірність є низькою.
 
Качура також зазначив, що квота фракції «Слуга народу» до ЦВК — близько 10 кандидатів.
 
Почали депутати в четвер роботу з того, що ухвалили в першому читанні законопроєкт, який удосконалює процедуру звільнення та призначення членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. «За» проголосували 292 народні депутати.
 
Згодом у другому читанні ухвалили документ, який вносить зміни до деяких законодавчих актів щодо охорони прав на компонування напівпровідникових виробів.
 
І вже ближче до 12-ї години парламентарії проголосували за один із найвагоміших документів дня — Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури». Відповідне рішення підтримало 259 народних депутатів.
 
Закон, зокрема, пропонує замість чинної системи органів прокуратури побудувати після проведення атестації прокурорів нову структуру, що має включати офіс генерального прокурора, обласні, окружні прокуратури.
 
Також проєкт закону надає генеральному прокурору право ліквідовувати та реорганізовувати окружні та обласні прокуратури. Окрім того, ліквідують військові прокуратури, але водночас встановлюють права генпрокурора в разі потреби утворювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу офісу генпрокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур.