«Шахтар» утретє поспіль зазнав розгрому від «Манчестер Сіті»

20.09.2019
«Шахтар» утретє поспіль зазнав розгрому від «Манчестер Сіті»

У трьох останніх поєдинках проти «Манчестер Сіті» футболісти «Шахтаря» не забили жодного гола. (Фото з сайта shakhtar.com.)

Третій «лігочемпіонський» сезон поспіль футбольний жереб відправив чемпіона України — «Шахтар» — до однієї групи з найсильнішою командою англійської прем’єр-ліги — «Манчестер Сіті».
 
 
«Екскурсія по місту [Харкову, де «гірники» проводять свої домашні єврокубкові матчі. — Авт.) футболістам «МС» не потрібна, вони вже й самі можуть екскурсії проводити.
 
 
Дехто навіть думає над тим, аби тут придбати собі квартиру», — жартував на передматчевій пресконференції український півзахисник англійського клубу Олександр Зінченко.
 
Без сумніву, в команді амбітного Хосепа Гвардіоли добре пам’ятають і єдину поразку від «гірників», якої немотивовані турнірними перспективами «городяни» зазнали в Харкові у грудні 2017 року.
 
Водночас у «Шахтарі» перед стартом нового євросезону всі були переповнені спогадами про болісні минулі невдачі. Приміром, у минулій Суперлізі «гірники» двічі програли англійському чемпіонові з загальним рахунком — 0:9.
 
Утім новий наставник донецького клубу Луїш Каштру до тривалого багатосерійного серіалу-протистояння українського та англійського чемпіонів підходив без негативного підтексту, тож, маючи перед собою «чистий аркуш», міг певною мірою чимось здивувати Гвардіолу та К°. 
 
Однак тренерський дебют португальця Каштру в Лізі чемпіонів завершився великим фіаско. Як і в попередньому розіграші ЛЧ, домашнє побачення «Шахтаря» з «МС» завершилося розгромом — 0:3.
 
«Аби здобути очки в протистоянні з «Манчестер Сіті», по­трібно забивати», — наголосив опорний півзахисник донецької команди Тарас Степаненко. Проте вже третій поспіль поєдинок із «городянами» футболісти «Шахтаря» завершили без голів.
 
Кращий бомбардир «Шахтаря» Мораес мав у матчі кілька хороших голевих моментів, однак, на відміну від українського чемпіонату, де він демонструє високу результативність, у грі з маститим суперником Жуніор, як і більшість його одноклубників, виглядав просто розгубленим.
 
Натомість гості з Туманного Альбіону холоднокровно реалізували три нагоди для взяття воріт Андрія П’ятова, котрий після стартової невдачі наголосив, що попереду в «Шахтаря» на груповому етапі ЛЧ-2019/2020 ще п’ять матчів.
 
Цікаво, що жоден з авторів голів у складі «МС» аж ніяк не вважається зіркою екстракласу. Загалом, за «городян» у Харкові ніхто з мегавідомих футболістів і не грав.
 
Натомість увесь матч за команду Гвардіоли провели ексфутболіст «Шахтаря» Фернандіньйо та успішний вихованець «гірницької» школи Зінченко.
 
При цьому у складі «Шахтаря» зі стартових хвилин вийшов їхній капітан Тайсон, який лише кілька днів тому у матчі національної першості зазнав струсу мозку.
 
А після перерви на поле вийшов новобранець «гірників» Євген Коноплянка, щоправда, особливих дивідендів від цього донецький колектив не отримав.
 
Зауважимо, що в минулому сезоні подвійного фіаско від «МС» «гірники» зазнали на екваторі групового раунду, що значним чином посприяло їхньому невиходу до «плей-оф» турніру.
 
Цього ж разу друге побачення донецького клубу з фаворитом «пульки» відбудеться в передостанньому турі, до моменту котрого «Шахтар» матиме достатньо можливостей для виправлення турнірної ситуації.
У прогнозах футбольних експертів «Шахтар» фігурує як основний претендент на друге місце в квартеті С.
 
Утім для реалізації подібних передбачень «гірникам» потрібно вдало зіграти три наступні поєдинки — витримати в гостях натиск дебютанта Ліги чемпіонів — італійської «Аталанти» — та максимально корисно провести «спарку» із загребським «Динамо».
 
До слова, в стартовому турі хорватський чемпіон, який раніше відзначався футбольною скромністю, несподівано сильно «побив» бронзового призера чемпіонату Італії, забивши у ворота нового клубу півзахисника української збірної Руслана Малиновського чотири «сухі» м’ячі. Український легіонер «Аталанти» ви­йшов на поле за рахунку 0:3 на початку другого тайму, коли, по суті, можливостей якимось чином вплинути на перебіг гри вже не було. 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1-й тур. Група А. «Брюгге» (Бельгія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 0:0, «ПСЖ» (Франція) — «Реал» (Іспанія) — 3:0.
Група В. «Олімпіакос» (Греція) — «Тоттенхем» (Англія) — 2:2, «Баварія» (Німеччина) — «Црвена Звєзда» (Сербія) — 3:0.
Група С. «Шахтар» (Україна) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 0:3 (Махрез, 24; Гюндоган, 38; Жезус, 76; «Ш»: П’ятов, Ісмаїлі, Матвієнко, Кривцов, Болбат, Степаненко, Патрик (Антоніо, 74), Соломон (Коноплянка, 46), Тайсон, Марлос, Мораес (Дентіньйо, 77)), «Динамо» (Зг, Хорватія) — «Аталанта» (Італія) — 4:0.
Група D. «Байєр» (Німеччина) — «Локомотив» (Росія) — 1:2, «Атлетико» (Іспанія) — «Ювентус» (Італія) — 2:2.
Група Е. «Наполі» (Італія) — «Ліверпуль» (Анлія) — 2:0, «Зальцбург» (Австрія) — «Генк» (Бельгія) — 6:2.
Група F. «Інтер» (Італія) — «Славія» (Чехія) — 1:1, «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Барселона» (Іспанія) — 0:0.
Група G. «Ліон» (Франція) — «Зеніт» (Росія) — 1:1, «Бенфіка» (Португалія) — «Лейпциг» (Німеччина) — 1:2.
Група Н. «Челсі» (Англія) — «Валенсія» (Іспанія) — 0:1, «Аякс» (Голландія) — «Лілль» (Франція) — 3:0.