Хоч ми навчилися заморожувати, сушити, маринувати і заквашувати літні та осінні дари садів і городів, щоб так зберегти максимум корисного, що є в них, усе ж таки хочеться ще й літнього салатику.
Щоб узимку відварити картоплі в мундирах, покраяти тоненько сало і відкрити салат з ароматом літа чи ранньої осені. А чому б і не приготувати такий?
Цікавими рецептами салатів на зиму поділилася Євгенія Терещук у кулінарній спільноті. Можу сказати, що вони дуже смакують і зараз. А що? Мусила ж я скуштувати, перш ніж радити! Отож готуємо салати із сезонних овочів.
Салат зимовий «До всього»
Потрібно:
Огірки — 1,4 кг
Кабачки — 1,4 кг
Морква — 0,3 кг
Помідори — 0,5 кг
Часник — 5-6 зубочків
Олія — 50-70 гр
Петрушка — 0,30 гр
Сіль — 1 ст. л
Цукор — 3/4 склянки
Оцет — 1 ст. л
Перець чорний/духмяний — по 5 шт.
Гострий перець свіжий — за смаком.
Овочі ріжемо великими кубиками. Моркву натираємо. Часник ріжемо тоненькими пластинами.
В емальовану каструлю вкладаємо всі овочі, після чого перемішуємо. У процесі перемішування потрібно додати олію, часник, сіль і цукор. Далі отриману суміш ставимо на невеликий вогонь. Після закипання варимо ще впродовж 20 хвилин, повільно помішуючи овочі. Додаємо зелень, попередньо подрібнивши, і проварюємо салат ще 10 хвилин.
Гарячим салат потрібно розкласти в заздалегідь підготовлені й стерилізовані півлітрові банки, закручуємо, перевертаємо й укутуємо.
Виходить 6-7 банок.
Кабачки закусочні
3 кг кабачків порізати кружальцями висотою 0,5 см і перерізати навпіл.
500 грамів моркви порізати кружальцями також.
Далі нам знадобиться:
перець солодкий 2-3 шт;
250 грамів води;
2 ст. л. солі;
150 грамів цукру;
100 грамів олії;
150 грамів оцту;
2 головки часнику (подавити чи порізати).
Спеції за бажанням — перець духмяний, чорний, лист лавровий, перець гіркий.
Зелень — без фанатизму, за смаком — кріп, петрушка.
У великий баняк вкидаємо все, окрім кабачків. Коли все забулькає, додаємо кабачки і варимо на середньому вогні п’ять хвилин, але не більше.
Розкладаємо в стерилізовані півлітрові банки, закатуємо, перевертаємо і вкутуємо.
Із цієї порції виходить 6-7 баночок.
Кабачки мариновані на зиму
Кабачки залити водою на 10-12 годин. Помити, обсушити. Нарізати кружальцями по 1 см і порізати навпіл. У стерилізовані банки покласти лавровий лист, хрін, перець горошком (духмяний/чорний), часник, гіркий перець за смаком, кріп сушений (суцвіття). Заповнити банки кабачками. Залити окропом на 10-15 хвилин. Доки банки з кабачками прогріваються, поставити нову воду на окріп. Злити і знов залити свіжим окропом. Дати постояти 10 хвилин.
Злити воду в баняк.
Готуємо маринад.
На півторалітрову (1,5 л) банку кабачків — по 1 ст. л солі, 1 ст. л цукру, 1 ст. л оцту. Оцет додати безпосередньо в розчин солі з цукром, який перед цим прокипів 5 хвилин.
Залити кабачки, закатати, перевернути і вкутати.
Салат «Під горілочку»
І під горілочку, і до картопельки взимку — саме те!
Потрібно:
капуста — 1 кг;
морква — 1 кг;
цибуля ріпчаста — 1 кг;
перець болгарський — 1 кг;
помідори — 1 кг;
огірки — 1 кг;
олія — 150 г;
оцет — 200 г;
цукор — 5 ст. л.;
сіль — 5 ч. л.;
перец чорний/духмяний, гіркий за смаком;
лавровий лист (порвати на три-чотири частини);
зерна кропу — за смаком.
Овочі помити, почистити і все нарізати соломкою. Помідори порізати навпіл. Викласти в миску, залити олією, оцтом, засипати цукром і сіллю, додати спеції. Перемішати і дати настоятися впродовж години. Кожні 15 хвилин перемішуємо.
Перекласти в баняк і поставити варити, постійно перемішуючи. Після закипання варити не більше 7-10 хвилин. Розкласти в стерилізовані банки рівномірно з маринадом. Закатати і вкутати на добу.
Зберігаймо літні та осінні смаки в баночках! Смачного!