Кому найбільше та найменше довіряють зараз українці — опитування

18.09.2019
Більше половини громадян України, а саме 57% опитаних, вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямку, i лише 17% — що Україні варто змінити вектор розвитку.
 
41% респондентів дотримується думки, що Україна здатна подолати існуючі проблеми та труднощі впродовж найближчих кількох років, 40% — що здатна їх подолати у більш віддаленій перспективі, і лише 6% — що не здатна їх подолати і все лишиться так, як є. 
 
Вірять у нову владу понад 60% опитаних. Вони вважають, що діяльність команди Зеленського призведе до покращення ситуації в країні, а 7% респондентів відповіли, що діяльність нових лідерів призведе до погіршення ситуації.
 
Найбільшу довіру українці мають до президента України (йому довіряють 79% опитаних), Збройних сил України (74%), волонтерських організацій (69%), церкви (63%), Верховної Ради України (57%), ЗМІ України (56%) та Національної поліції (51%).
 
Недовіру найчастіше висловлюють ЗМІ Росії (не довіряють їм 80% опитаних), судовій системі загалом (72%), комерційним банкам (65%), політичним партіям (63%), прокуратурі (61%), Верховному Суду (59%), Конституційному Суду України (56%), державному апарату (чиновникам) (55%), Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) (54%), Спеціалізованiй антикорупційній прокуратурі (53%), Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) (52%), Національному банку України (51%), Антикорупційниму суду (50%), профспілкам (49%).
 
Діяльність президента Володимира Зеленського оцінюють позитивно 70% респондентів (негативно — 9%), нового складу Кабінету Міністрів України — вiдповiдно, 45% і 8%, новообраної Верховної Ради України — вiдповiдно, 44% і 10%, фракції партії «Слуга народу» у Верховній Раді України — вiдповiдно, 50% і 11%.
 
Діяльність інших фракцій i депутатських груп у Верховній Раді України частіше оцінюють негативно: діяльність фракції партії «Європейська Солiдарнiсть» оцінюють позитивно лише 14% респондентів, негативно — 59%, діяльність фракції партії «Опозиційна платформа — За життя» — вiдповiдно, 17% і 54%, фракції партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» — вiдповiдно, 23% і 44%, фракції партії «Голос» — вiдповiдно, 23% і 35%, депутатської групи «За майбутнє» — вiдповiдно, 9% і 28%.
 
52% опитаних вважають, що та обставина, що у Верховній Раді України сформована більшість у складі однієї партії, матиме більше позитивних наслідків для країни, лише 11% — що матиме більше негативних наслідків, а 23% — що матиме приблизно однаковою мірою позитивні та негативні наслідки.
 
Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова, опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької i Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Вибірку опитування будували як багатоступеневу, випадкову, з квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.