На Черкащині будують 21 нову медичну амбулаторію

17.09.2019
В регіоні затримується здача в експлуатацію шести сільських медичних амбулаторій. Ідеться про села Ладижинка Уманського району, Почапинці Лисянського району, Юрківка Звенигородського району, Сунки Смілянського району, Благодатне Золотоніського району, Медведівка Чигиринського району.
 
 
Про це «УМ» повідомили у Черкаській ОДА. Зрив термінів завершення будівництва амбулаторій пов’язаний із тим, що у районних державних адміністраціях не передбачили субвенції з місцевих бюджетів. Хоча в районах обіцяють проблему фінансування вирішити вже на найближчих сесіях районних рад.
 
Тим часом голова Черкаської ОДА Ігор Шевченко днями зустрівся із підрядними організаціями, які нині зводять у Шевченковому краю 21 медичну амбулаторію.
 
Йшлося, наголошують в облдержадміністрації, про стан будівництва кожної з цих медичних установ та про терміни введення їх в експлуатацію. При цьому очільник області наголосив на тому, що підрядні організації мають розуміти соціальну відповідальність і важливість цих медичних об’єктів, та закликав якісно виконувати усі будівельні роботи.
 
«На виявлені факти порушень підрядників чи неналежне виконання робіт реагуватимемо миттєво», — наголосив голова Черкаської ОДА.
 
Приємно, додав він, що наразі завершується зведення амбулаторій у селах Набутів Корсунь-Шевченківського району та Дмитрушки Уманського району.
 
Туди незабаром мають закупити й медичне обладнання. На стадії завершення будівництво амбулаторій і в селах Вербівка Городищенського району, Благодатне Золотоніського району, Степанки та Будище Черкаського району, Бобриця та Степанці Канівського району, Медведівка Чигиринського району та Жаботин Кам’янського району.
 
Нагадаємо, з 21 амбулаторії сімейної медицини, які наразі будують на Черкащині, 9 — групової практики та 12 — монопрактики. Держава при цьому фінансує 90% вартості будівництва амбулаторій, на місцях мають забезпечити 10% співфінансування.
 
Кожну амбулаторію відповідно до наказу МОЗУ забезпечать обладнанням для надання медпослуг із застосуванням телемедицини.
 
До речі, згодом у Черкаській області планують збудувати ще 4 амбулаторії — по одній в Уманському і Жашківському районах, а дві — у Чорнобаївському.