Напад безпілотників на заводи в Саудівській Аравії спричинив різкий стрибок цін на нафту

17.09.2019
Сполучені Штати Америки оголосили, що перебувають «у бойовій готовності» в зв’язку з атакою на нафтові об’єкти в Саудівській Аравії.
 
 
Про це заявив у «Твіттері» президент США Донадьд Трамп.
 
 
«Видобуток нафти в Саудівській Аравії зазнав нападу. Є підстави вважати, що ми знаємо винного, перебуваємо в бойовій готовності в залежності від перевірки, але чекаємо від Королівства інформації про те, хто, на їхню думку, здійснив атаку і на яких умовах ми будемо діяти!» — написав Трамп.
 
Нагадаємо, в ніч на 14 вересня в Саудівській Аравії на території одного з найбільших у світі нафтопереробних заводів компанії Saudi Aramco в результаті атаки безпілотників сталася пожежа. У результаті видобуток нафти в країні скоротився вдвічі — це близько 5% добового видобутку нафти у світі.
 
Як пише видання Bloomberg, нинішня атака на нафтові родовища Саудівської Аравії стала найбільшою за останні 10 років. Через напад котирування нафти на світових ринках різко зросли на торгах 16 вересня.
 
Ціна нафти марки Brent нині становить понад 66 доларів, хоча на закритті торгів у п’ятницю ледь перевищувала позначку 60 доларів за барель. У зв’язку з цим Дональд Трамп наказав виділити нафту з резервів країни для стабілізації ситуації на ринку.
 
Відповідальність за напад взяли повстанці-хусити з Ємену. Вони заявили, що при атаці було використано 10 безпілотників і що вона стала відповіддю на участь Саудівської Аравії в єменському збройному конфлікті. Водночас Сполучені Штати відповідальним за напад вважають Іран.
 
Державний секретар США Майк Помпео заявив, що «Тегеран завдав безпрецедентного удару по світових поставках нафти» та звинуватив президента Ірану Хасана Роугані і голову МЗС Ірану Могаммада Джавада Заріфа у використанні прийомів фальшивої дипломатії».
 
Іран, у свою чергу, відкидає звинувачення США у причетності до атак. Речник іранського МЗС Аббас Мусаві назвав заяву Сполучених Штатів «безглуздою».
 
А один із чільних командирів Корпусу вартових Ісламської революції, елітного іранського військового формування, попередив, що Іран готовий до «повноцінної» війни.
 
Тим часом Європейський Союз оприлюднив заяву, в якій зазначив, що напад на нафтові потужності в Саудівській Аравії становить загрозу для безпеки всього регіону.
 
«Європейський Союз повторює свій заклик до максимальної стриманості і деескалації», — йдеться в заяві речниці ЄС із зовнішньополітичних питань.