Згадати все: у Києві представлять унікальну виставку артефактів епохи Брежнєва

17.09.2019
Музей історії міста Кам’янське спільно з Українським інститутом Національної пам’яті працюють над реалізацією масштабного проєкту «Battle of memoriеs: міфи і реалії радянської епохи».
 
Презентація проєкту, який реалізується за фінансової підтримки Українського культурного фонду, відбудеться 24 вересня у Києві, в приміщенні Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара».
 
Як повідомила ініціатор проєкту, директор Музею історії Кам’янського, кандидат історичних наук Наталія Буланова, впродовж місяця кияни та гості столиці матимуть можливість побачити в кількох залах музею концептуальну історичну експозицію, побудовану на автентичних предметах і творах мистецтва.
 
Мета організаторів — відтворити реальну атмосферу повсякденного життя радянських громадян в епоху «розвинутого соціалізму», що для молодого покоління є суцільною terra incognita, а багато людей більш поважного віку і досі асоціюють її з часами стабільності й добробуту.
 
Властивість людської пам’яті ідеалізувати минуле, забуваючи про негативні переживання, є зручним інструментом для маніпулювання суспільною свідомістю і мораллю. Тому в умовах військової агресії та інформаційної війни, що протягом тривалого часу ведуться проти України, тема проєкту, його завдання є особливо значущими та актуальними.
 
— Вже сама назва проєкту Battle of memoriеs (Битва пам’яті) декларує його мету — наочно показати зворотний бік, прихований за відретушованою картинкою комуністичної пропаганди, реальну сутність періоду застою з точки зору історичної правди і життя простої людини, — наголошує Наталія Буланова. — Звичайно, найкращим матеріалом для цього є автентичні речі, документи і твори мистецтва, що зберігають у собі дух епохи. Тож основою виставки стануть ексклюзивні експонати Музею історії Кам’янського — малої батьківщини головної фігури тієї епохи — радянського лідера Леоніда Брежнєва. У тому числі — частина колекції його особистих подарунків, переданої свого часу з московських музеїв. 
 
У проєкті задіяні відомі діячі наукової й культурної сфери — Володимир В’ятрович, доктор філософії, директор Українського інституту Національної пам’яті; Кирило Галушко, кандидат історичних наук, викладач Київського національного університету ім. Т. Шевченка, відомий блогер і публіцист; Зірка Мензатюк — українська письменниця та інші. Вперше в Україні у рамках виставкового проєкту відбудеться презентація дослідження професорки Бременського університету Cюзанни Шаттенберг «Леонид Брежнев. Величие и трагедия человека и страны».