Гаага вимагає від Кремля видати переданого йому Україною свідка у справі про збитий «Боїнг» Володимира Цемаха

10.09.2019
Гаага вимагає від Кремля видати переданого йому Україною свідка у справі про збитий «Боїнг» Володимира Цемаха

Передавши Цемаха Москві, Україна може ніколи не дізнатися правди.

Прокуратура Нідерландів висунула вимогу до російської влади видати їй Володимира Цемаха, колишнього командира протиповітряної оборони так званої «ДНР».
 
 
Ця вимога була скерована після того, як Цемах, якого голландські слідчі вважають ключовим свідком у справі про збиття літака рейсу MH17, опинився в Москві внаслідок російсько-українського обміну в’язнями. 
 
 
Газета De Volkskrant нагадує, що українська влада передала свідка в Росію, «незважаючи на заперечення голландської влади», яка «кілька разів вимагала» від Києва не відсилати його до Москви. «Росія, як здається, мала лише один інтерес в тому, щоб їй передали Цемаха: завадити йому свідчити у справі МН17 в нідерландському суді», — вважає газета.
 
Уряд Нідерландів висловив жаль, що потенційний свідок у справі MH17 був переданий Росії, і підтвердив, що намагався перешкодити його передачі. Ще влітку голландська прокуратура робила через дипломатичні та політичні канали спроби не допустити видачу Володимира Цемаха Росії.
 
Тепер глава МЗС Нідерландів Стеф Блок зазначив, що передача цього свідка Москві «викликає жаль». Газета наголошує, що тепер, коли Цемах у Росії, «мало шансів, що він надасть свідчення»: «Росія не видає цивільних осіб» і «Путін завжди заперечував, що його країна причетна до знищення МН17», на борту якого перебували 298 осіб. 
 
Бі-Бі-Сі у своєму огляді світових ЗМІ зазначає, що більшість із них сходяться на думці, що передача Цемаха до Москви — це поступка української влади Кремлю. Цемах — «один із небагатьох людей, хто міг би довести участь Росії у збитті літака», — зазначає австрійська газета Kurier.
 
Слідчі припускають, що він володіє інформацією про перевезення системи протиповітряної оборони «Бук» із Росії в Україну навесні 2014 року або навіть і більше, пише видання.
 
Сорок депутатів Європейського парламенту цього тижня звернулися до українського президента з проханням не допустити звільнення Цемаха, наголошує британська Guardian.
 
«Це дуже, дуже поганий момент не лише для Нідерландів, а й для Євросоюзу та всіх родичів жертв MH17», — цитує Guardian одну з підписанток Каті Пірі.
 
«Це звільнення — неприйнятне!» — заявив Піт Плоег, член нідерландського фонду допомоги родичам жертв катастрофи MH17, повідомляє Le Monde.
 
«Людину, яку підозрюють у відповідальності за загибель майже 300 невинних людей, мають судити», — сказав пан Плоег. А голландське видання De Telegraaf відверто констатує: «Володимир Путін здобув маленьку перемогу».