Українські фермери почали позбуватися корів

10.09.2019
Ціни на молочну продукцію зростають через кризу в молочній галузі. За січень-липень 2019-го агрокомплекс втратив 11,8 тис. корів. Активно почало позбуватися худоби населення, малі та середні ферми, що тримають по 50—400 голів. Причини — неефективна система дотацій та незрозумілі рухи на ринку землі. Якщо знімуть мораторій на продаж, пасовища доведеться викуповувати. Ще одна причина — в Україні встановлено один із найвищих у Європі податків на додану вартість — 20%. У Німеччині, для прикладу, податок на молочні продукти — 7, у Франції — 5,5, Польщі — 5%. Молоко селяни перероб­ляли на сметану та сир. У вихідні чи серед тижня вивозили продавати в обласні та районні центри. В кожного зазвичай свої постійні покупці. 
 
Останніми роками молочне стадо приватникiв по селах скоротилося вчетверо-уп’ятеро. Молоді не хочуть працювати за маленькі гроші. Старші — не мають уже здоров’я. «На молоці можна добре заробляти, якщо є своя земля, машина й не треба ходити на роботу, — розповіла сайту «Аграйвері» Ольга Стефанюк із села Павлівка Калинівського району на Вінниччині, яка торгує молочними продуктами на вінницькому ринку Привокзальний. — Маю одну корову. В серпні продала другу, бо багато грошей iшло на корми. Десь 15 тисяч гривень витрачали за сім місяців. Гроші йшли на солярку, щоб власним трактором зібрати сіно. Додатково купували два тюки соломи, буряковий жом, яблучний жмих. Молоко вигідніше продавати, ніж сир чи сметану. Остання кисне швидко. Сиру мало беруть. Є такі дні, що торгу взагалі нема. Тоді віддаємо товар собакам або бігом щось печемо», — каже жінка.
 
За словами Олексія Дорошенка, директора Асоціації постачальників торговельних мереж, нині у Польщі молоко коштує вдвічі дешевше, ніж в Україні, а у Литві — у 2,3 раза. Це при тому, що зарплата українців ушестеро менша, ніж у поляків. Ще гірша ситуація з йогуртом, кефіром, твердим сиром. За рік ці продукти в Україні подорожчали на 16 відсотків, — продовжує Дорошенко. — Збити ціну можна за допомогою імпорту. Але молочні продукти швидко псуються. Якщо машини затримаються на кордоні, зіпсоване молоко доведеться виливати там же. Без підтримки держави нічого зробити не вдасться. Треба запроваджувати субсидії для фермерів, ефективну систему дотацій і надавати дешеві кредити. Без цього стимулювати виробництво молока в Україні не вийде. У Європі цьому сегменту завжди приділяли найбільше уваги. Тому й упродовж останніх років українці почали менше займатися господарством. Людям легше купити продукти в магазині. Крім того, підсобне господарство стало невигідним через подорожчання кормів і добрив.