Еліна Світоліна вперше в історії українського тенісу пробилася до півфіналу «Ю-Ес оупен»

06.09.2019
Еліна Світоліна вперше в історії українського тенісу пробилася до півфіналу «Ю-Ес оупен»

За вихід до фіналу «Ю-Ес оупен»-2019 Еліні Світоліній належало посперечатися з легендарною господаркою кортів Сереною Уїльямс. (Фото з сайта wtatennis.com.)

У випадку асиметричної концентрації фаворитів на одній із гілок турнірної сітки про півфінальну зустріч головних претендентів на титул кажуть як про достроковий фінал.
 
Залишившись останніми представниками з першої «десятки» посіву на «Ю-Ес оупен»-2019 — його п’ята та восьма ракетка, Еліна Світоліна та Серена Уїльямс відповідно — синхронно та впевнено подолали чвертьфінальну стадію, сформувавши таким чином (на противагу дещо скромнішій дуелі Белінди Бенчич (Швейцарія, 13) та Б’янки Андрееску (Канада, 15)) потужну півфінальну пару, переможець котрої, на думку експертів, і матиме найбільше шансів на підсумковий тріумф.
 
Проте в дуелі найсильніших представниць українського та американського тенісу значно більше шансів на успіх спеціалісти віддають титулованій Серені Уїльямс, котра впродовж своєї мегауспішної кар’єри шість разів тріумфувала на домашньому «гранд слемі».
 
Щоправда, повернувшись на корт після народження у 2017 році дитини, Серені більше не підкорився жоден із чотирьох найбільших турнірів сезону.
 
Так, Уїльямс-молодша двічі програла фінал Уїмблдону 2018 та 2019 років. Не склалося у екс-першої ракетки планети й у минулорічному фіналі на «Ю-Ес оупен», де під акомпанемент грандіозної суперечки-скандалу з суддями вона програла японці Наомі Осаці, котра на цьогорічній Відкритій першості США мала перший номер посіву.
 
Водночас Серена не полишає надії виграти свій 24-й за ліком турнір з серії «Великого шолома» в одиночному розряді й наздогнати за кількістю тріумфів рекордсменку з Австралії Маргарет Корт. «Після того, як я здобула свої 22-й та 23-й трофеї, число 24 стало моєю головною метою. Це справді те, чого я дуже хочу», — наголосила легендарна тенісистка.
 
Утім на шляху Серени до омріяного трофея постала амбітна тенісистка з України, котра вже давно прагне виграти свій перший турнір «Великого шолома». Дійшовши у липні до півфіналу на Уїмблдоні, 24-річна Світоліна першою з українських тенісисток пробилася й до 1/2 фіналу на «Ю-Ес оупен».
 
Перед півфіналом Еліна наголошувала, що проти Уїльямс-молодшої, котрій вона програла чотири з п’яти попередніх очних поєдинків, їй буде неймовірно складно. Утім перемога в останньому з їхніх побачень — на Олімпіаді в Ріо-2016 — відкрила перед українкою нехай і мінімальні, але переможні перспективи.
 
«Еліна — сильний гравець, котра б’ється за кожен м’яч і допускає при цьому дуже мало помилок», — так характеризувала свою непросту візаві, п’яту ракетку турніру, 37-річна Уїльямс-молодша.
 
Нагадаємо, що в другому колі «Ю-Ес оупен»-2019 Світоліна переграла старшу з сестер Уїльямс — Вінус, а в чвертьфіналі перша ракетка України обіграла британку Джоанну Конту — 6:4, 6:4, здобувши необхідні для повернення на третю сходинку рейтингу WTA залікові бали.
 
«Дуже щаслива, що мені вдалося впоратися з психологічним тиском. Усю свою кар’єру я просувалася вперед крок за кроком. Але на «Шоломах» мені довелося пережити не одне болюче фіаско, перш ніж я навчилася долати чвертьфінальні стадії. Це були важкі удари, але, думаю, що саме вони допомогли мені рухатися далі».