Прем’єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе через рік після призначення подав у відставку

04.09.2019
Прем’єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе через рік після призначення подав у відставку

Призначення прем’єром Гіоргі Гахарії багато хто вважає «плювком в обличчя грузинському суспільству».

У понеділок, 2 вересня, прем’єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе подав у відставку, пробувши на посаді трохи більше року. Він заявив, що «виконав свою місію», повідомляє «Радіо «Свобода».
 
 
«Метою та основним мандатом моєї кандидатури на пост прем’єр-міністра Грузії у 2018 році було створення та реалізація стратегічної структури розвитку країни, яка забезпечила б досягнення наших державних цілей у найближчі роки і стала б посібником розвитку країни. Створена, впроваджена стратегічна структура розвитку. І тому я вирішив піти у відставку, тому що вважаю — на цьому етапі я виконав свою місію», — повідомив 37-річний Бахтадзе у «Фейсбуці». Він заявив, що лишається членом «Грузинської мрії» та побажав успіхів своєму наступнику.
 
Мамука Бахтадзе, колишній міністр фінансів, керував урядом Грузії з червня 2018 року. Він був четвертим прем’єр-міністром уряду «Грузинської мрії» після Бідзіни Іванішвілі, Іраклія Гарібашвілі та Джорджі Квірікашвілі.
 
Хоча Бахтадзе формально подав у відставку «за власним бажанням», але фактично його «підштовхнули» до такого кроку. Минулої неділі на засіданні парламентської фракції «Грузинської мрії» її лідер, мільярдер Бідзіна Іванішвілі заявив, що планує змінити уряд. Про заплановану відставку глави уряду також раніше повідомляли грузинські ЗМІ. 
 
Згідно з грузинською конституцією, після відставки прем’єра всі міністри перетворюються на виконувачів обов’язків. Новий склад уряду має бути затверджений упродовж двох тижнів.
 
Про заплановану відставку глави уряду також раніше повідомляли грузинські ЗМІ. За їхньою інформацією, новим главою уряду має стати теперішній міністр внутрішніх справ Георгі Гахарія. Портал «Ехо Кавказу» також зазначав, що наступником Бахтадзе може стати теперішній віцепрем’єр Мая Цкітішвілі. 
 
У вівторок, 3 вересня, стало відомо, що рацію все ж мали перші. Кандидатуру міністра внутрішніх справ Гіоргі Гахарії подав після одногодинної сесії політичної ради партії «Грузинська мрія» її глава Бідзіна Іванішвілі.
 
Це дуже суперечливе рішення «Грузинської мрії», оскільки 44-річний Гахарія опинився під вогнем народної критики після червневих протестів у Тбілісі. Люди були обурені провокативним вчинком депутата Держдуми Росії від КПРФ Сергія Гаврилова, який усівся в крісло спікера парламенту Грузії. Обурення зрозуміле, оскільки Гаврилов публічно підтримує незалежність грузинських регіонів Абхазії та Південної Осетії.
 
Під час протестів грузинська поліція діяла занадто брутально — застосовувала проти людей у ніч із 20 на 21 червня кийки, гумові кулі та сльозогінний газ. 240 учасників протестів отримали поранення, а понад 300 були затримані поліцією. Тепер представники опозиції вважають, що ставка на нового прем’єра Гіоргі Гахарію є «плювком в обличчя грузинському суспільству». 
 
 Тим часом, як повідомляють місцеві ЗМІ, на посаду глави МВС Грузії, дуже ймовірно, повернеться Іраклій Гарібашвілі, який уже керував цим відомством кілька років тому.