Лісничі Гутянського лісгоспу на Харківщині побили журналістів i чинили спротив оперативникам НАБУ

30.08.2019
Лісничі Гутянського лісгоспу на Харківщині побили журналістів i чинили спротив оперативникам НАБУ

Позавчора Гутянський лісгосп, що на Харківщині, вже втретє за останні два місяці потрапив до скандалу загальнодержавного рівня.
 
 
Цього разу співробітники підприємства побили знімальну групу телеканалу «112 Україна», які готували сюжет про масову виробку реліктових дубів у Золочівському районі області.
 
 
Ситуація склалася так, що епізод iз нападом потрапив до прямого ефіру, тому жорстокість і свавілля «лісовиків» глядачі змогли на власні очі спостерігати в режимі онлайн.
 
Журналісти повідомили, що в їхньому автомобілі нападники пробили колеса і погрожують перевернути авто разом iз водієм, який лишився у кабіні. 
 
Уже через кілька годин на тих же гутянських лісничих поскаржилися детективи НАБУ, що під процесуальним керівництвом САП проводили обшуки за місцем проживання посадових осіб підприємства. Господар одного з домоволодінь спробував чинити відвертий спротив, тому детективи змушені були викликати поліцію.
 
Приїжджали правоохоронці й на місце побиття журналістів, причому одразу трьома підрозділами. Спочатку прибули оперативники з Золочівського та Дергачівського райвідділів, а їм услід — група спецпризначенців «Корд».
 
Разом вони затримали й доставили на допит 49 учасників інциденту й відкрили кримінальне провадження за чотирма статтями — перешкоджання законній діяльності журналістів, групове порушення громадського порядку, загроза чи насилля журналісту й умисне знищення чи пошкодження майна.
 
Керівники обласного управління поліції також призначили службову перевірку оперативникам із Золочівського райвідділу, які прибули на місце побиття журналістів, але не стали втручатися у конфлікт. 
 
Водночас про правову оцінку господарської діяльності Гутянського лісгоспу поки що нічого не відомо. І це при тому, що факт масових вирубок старих дібров уже двічі ставав причиною резонансних скандалів.
 
Як «УМ» повідомляла, саме це зелене господарство оглядав президент Володимир Зеленський під час свого візиту до Харківщини й був неабияк вражений масштабами нищення природи.
 
Приблизні дані кількості вирубаних дерев назвав директор підприємства «Жовтневе лісове господарство» Руслан Чагаровський, ініціювавши ретельну перевірку діяльності колег із Золочівського району.
 
Але натомість потрапив під жор­сткий прес сам, ризикуючи втратити посаду. Невідомі зловмисники спалили гараж його дружини й ініціювали перевірки діяльності самого борця за справедливість. Водночас домогтися покарання для осіб, які нищать реліктові дуби, сьогодні практично неможливо.
 
За даними місцевих органів управління, у першому півріччі цього року в лісах Харківського облуправління обсяг незаконних вирубок склав майже 10 тисяч кубометрів. Завдані збитки, за найскромнішими підрахунками, сягнули 86 мільйонів гривень, але ніхто з чорних лісорубів не відповів за скоєне. 
 
Ситуація неймовірна своєю зухвалістю: до органів поліції передано 85 справ, жодна з яких не була розглянута у судах. «Наразі вже неважко помітити, що директор Гутянського лісгоспу Сиса у цьому злочинному угрупованні не найзначніша фігура, — прокоментував ситуацію учора в соціальних мережах Руслан Чагаровський. — Ниточки ведуть до людей набагато впливовіших».