Одеса гуляє: перлина біля моря світкує своє 225-річчя

28.08.2019
У четвер, 29 серпня, розпочнуться урочистості, присвячені 225-й річниці з дня заснування міста Одеса.
 
Хоча всім відомо, що перші поселення на території сучасного українського міста на березі Чорного моря були засновані близько VII століття до н. е. — III століття н. е. давньогрецькими мореплавцями.
 
Згодом цю місцевість заселила Ногайська орда, яка через якийсь час влилася до Золотої орди. Приблизно в 1324 році узбережжя перейшло у володіння Великого князівства Литовського.
 
Саме у той час було засновано фортецю та селище Коцюбіїв, що згодом було перейменоване на Хаджибей. 14 (25) вересня 1789 року його завоювали козацько-російські війська під командуванням Хосе де Рібаса. Тоді поселення, яке отримало статус міста, і перейменували на Одесу. 
 
Навіть учні шкіл Перлини біля моря навчальний рік розпочинатимуть тематичним уроком «Історія Одеси: минуле та сьогодення». Також 1 вересня одеситів та гостей міста запрошують на культурно-мистецьку акцію «Міст дружби» за участю колективів Одеського театру музичної комедії та театру міста Пльзень (Чехія).
 
Пізніше на Театральній площі, у рамках V фестивалю мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері», почнеться грандіозний гала-концерт Odesa Ballet Gala Classic & Modern.
 
Офіційний старт святкуванню Дня міста Одеси дадуть 2 вересня о 10.00 на Думській площі. Відбудеться традиційне покладання почесними громадянами міста квітів до пам’ятників засновників і меценатів Одеси: Дюку де Рішельє, Йосипу Дерибасу, Григорію Маразлі, Отаману Головатому та Михайлу Воронцову. За традицією, одеський міський голова привітає першого новонародженого та всіх малюків, які з’являться на світ у пологових будинках міста саме 2 вересня. 
 
Із найцікавіших подій у дні святкування — культурологічний проект «Весілля в одеському дворику», що знайомитиме з неповторними традиціями південної України та особливим колоритом міста біля Чорного моря. На завершення тижневих урочистостей на Потьомкінських сходах відбудуться гала-концерт та барвистий феєрверк.