Лісівники відреставрували двохсотлітній вітряку Шевченковому краї

23.08.2019
Лісівники відреставрували двохсотлітній вітряку Шевченковому краї

Двохсотрічний вітряк на малій батьківщині Тараса Шевченка тепер як новенький. (Фото надане пресслужбою Черкаського облуправління лісового та мисливського господарства.)

Лісівники Черкащини традиційно створюють затишні рекреаційні зони, де черкащани та туристи можуть активно та з комфортом відпочити у вихідні чи під час подорожі Шевченковим краєм. Адже окрай лісів при дорогах області можна побачити чимало облаштованих ними відпочинкових альтанок.
 
 
А недавно вони взялися й відремонтували пам’ятник культури «Млин». Цей величезний вітряк два століття стоїть між селами Шевченкове і Будище, повз який постійно приїжджає багато туристів на батьківщину Кобзаря.
 
 
Як розповідає «УМ» Наталя Сегеда, прессекретар Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства, цей велетень-вітряк — єдиний, який зберігся із 28, котрі працювали в районі Керелівки за часів дитинства Тараса Шевченка.
 
 
«Навесні цього року негодою було пошкоджено вітрила млина, якому, за словами фахівців, уже понад 200 років. Звенигородські лісівники відгукнулися на проханя про допомогу та відновили історичну пам’ятку, яка має надважливе значення в культурно-історичному надбанні краю. Власними силами вони відремонтували два пошкодженi вітрила та реставрували два іншi», — веде далі Наталя Середа.
 
 
«Це надзвичайно важливий об’єкт, що наближає нас до часів життя Тараса Шевченка. Окрім того, маємо можливість більш детально розповідати нашим екскурсантам про ремесло, яке на сьогодні вже втрачено. Тож ми раді, що і місцеве населення, й відвідувачі нашого краю матимуть змогу бачити відновлений вітряк — за це щира подяка звенигородським лісівникам», — зазначила Людмила Шевченко, генеральний директор Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка».