Свято на порозі: обрядовий хліб, пляцок і запіканка від кулінарної зірки Лілії Цвіт

21.08.2019
Свято на порозі: обрядовий хліб, пляцок і запіканка від кулінарної зірки Лілії Цвіт

Лілія Цвіт та її коровай. (Фото з сімейного архіву Лілії Цвіт.)

Скажу щиро: коли я побачила цю тендітну струнку дівчину, була неабияк здивована. Начувшись про її кулінарну майстерність, неодноразово переписуючи рецепти її смаколиків у подруг, уявляла її старшою, бо для того, аби стільки знати і вміти, потрібен принаймні час. Власне, «Лілія Цвіт» — це псевдонім, за яким її знають прихильники кулінарної творчості.

 

«У кулінарії бачу своє покликання»

 

«Таке прізвисько отримала від подруг іще в студентські роки і вирішила залишити для творчих експериментів, — розповідає про себе майстриня. — Я — Олена Солтан, мама двох чудових діток та дружина найкращого чоловіка. Сім’я — це найдорожче, що я маю. І діти, і чоловік завжди підтримують мене у моїй творчій діяльності. Живу в містечку Дрогобич. Працюю на залізниці (у вільний від випічки час). Жартую... В кулінарії бачу своє покликання. Це саме те, що дає мені в житті натхнення. Тут я самовиражаюсь як можу. Коли печу чи декорую, то отримую справжнє задоволення від процесу. Ніби поринаю в інший вимір. Впевнена, що не можу щасливо жити без своїх пляцків та короваїв. Здається, захоплювалась випічкою завжди. А любов до кулінарії та українських традицій подарувала мені бабуся, яка все життя працювала кухарем. Знаєте, зараз роздумую, якими важливими для дітей є рідні. Так, згадую, як бабуся чекала мене зі школи, щоб я допомогла прикрашати паску на Велик­день. Тоді я справді відчувала себе майстринею. Нібито без мене паска не спечеться. 
 
Багато того, що зараз вмію, навчилась в інтернеті. Тому і сама радо ділюся своїми навичками з іншими господинями. Маю свій кулінарний сайт та Ютуб-каналі, а також велику кулінарну групу у «Фейсбуці». Знімаю різноманітні відеоролики, як пекти пляцки та готувати інші страви. Дуже тішуся, що мені завжди є чим поділитись, що можу бути корисною та цікавою людям. І великий дар, що я це усвідомлюю. За все безмежно дякую Богові!» — зізнається кулінарна зірка Лілія Цвіт.
 
Серпень щедрий на свята — державні, релігійні, народні. Я зумисне попросила Олену поділитися своїми рецептами з нами, бо просто необхідно спекти, приготувати щось особливе в ці чудові дні. Її рецепти — ідеальний варіант для цього!
 

Коровай — свято в кожну родину!

 

«Пропоную рецепт весільного короваю, яким завжди користуюсь. А саме, як приготувати вдале тісто для короваю та як правильно випікати, щоб коровай вийшов рівним і рум’яним. Рецепт простий та передбачуваний. За ним коровай та інша випічка завжди вдається чудово. Легко розрахувати інгредієнти та збільшити чи зменшити порцію. Також коровай чудово тримає форму, а всередині — смачний і пухкий. З цього тіста також можна пекти паску, домашні булочки та пиріжки», — каже майстриня. 
 
Від себе додам, що цей запашний, високий, розкішний, неймовірно гарний кулінарний витвір — не лише весільний коровай, це — ідеальна випічка на найбільші свята, для найбажаніших гостей, для найкращих випадків. І якщо господиня каже, що печеться він легко, з натхненням, то чому б і не спекти? Приміром, на наш День Незалежності.
 
Отже, рецепт Лілії. Інгредієнти на 2 кг короваю: 300 мл молока, 100 г дріжджів, 
1,2 кг +-50 г борошна, 300 г цукру, чайна ложка солі, 6 яєць, 
150 г масла, 50 мл олії, 0,5 чайної ложки куркуми.
 
Спочатку приготуємо опару. Для цього молоко підігріваємо до ледь теплого. Додаємо 2 столові ложки цукру (беремо від загальної кількості). Кришимо дріжджі до молока та ретельно перемішуємо, щоб вони розчинились. Від загальної кількості за рецептом, беремо 1,5 склянки борошна та насипаємо до молока з дріжджами. Замішуємо тісто, консистенція — як густа сметана. Накриваємо рушничком та залишаємо у теплому місці на 30 хвилин, щоб опара збільшилась в об’ємі та утворились бульбашки.
 
Тим часом готуємо здобу. Для цього 6 яєць збиваємо з цукром, що залишився після приготування опари. Має утворитись пишна маса. Додаємо 150 г м’якого масла, перемішуємо все міксером. Коли опара підійшла, додаємо до неї здобу та перемішуємо. У два етапи додаємо борошно та трішки куркуми для апетитності.
 
Спочатку місимо лопаткою, потім руками. Місити потрібно щонайменше 30 хвилин, час від час змащуючи руки олією. Тоді тісто буде пухким, а коровай пишним. Накриваємо рушничком та залишаємо в теплі на годину. Потім змащуємо руки олією та обминаємо тісто. Залишаємо в теплі ще на 1,5 години. Коли тісто підійшло вдруге, його можна набирати у форми. Я зважую тісто, щоб коровай вийшов рівненький, а яруси — однакові. Тісто у формі має добре підійнятись, інакше коровай потріскається. Це займає від 1 до 1,5 години. Тоді випікаємо коровай при температурі 180 градусів приблизно 50-60 хвилин, доки тісто підрум’яниться.
 
Готовий коровай вийняти з форми, остудити та прикрасити за бажанням. Прикраси для короваю виготовляю з мастики чи прісного тіста. Зверху покриваю коровай візерунками з цукрової глазурі на желатині.
 
Глазур : 2 чайні ложки желатину залити холодною водою (4 столові ложки). Залишити на 10 хвилин, щоб желатин набух. Окремо 400 г цукру та 100 мл води закип’ятити, щоб цукор розчинився. Додати желатин та швидко збити все міксером до білої маси. Готовою глазур’ю змастити кожен ярус короваю. Робити все потрібно швидко, бо глазур швидко застигає.
 
Коли глазур застигла, збираю коровай, закріпивши кожен ярус дерев’яною шпажкою.
 
Мастика для квітів. Розтопити в мікрохвильовці 100 г зефіру маршмеллоу, додати 150 г цукрової пудри та харчовий барвник. Замісити еластичну масу, схожу на тісто. Прикрасити коровай квітами і милуватися. А краще — негайно запрошувати гостей!
 

І вишите смачне життя на ньому...

 

«Пляцок «Вишиванка» — це один зі старовинних галицьких пляцків. Дуже смачний та розкішний, як і інші львівські пляцки. Зустрічаються найрізноманітніші варіанти цього відомого українського пляцка, з різними начинками та різними видами кремів. Та мені найбільше смакує «Сирно-макова вишиванка». Всі інгредієнти прості та доступні, а на смак — неперевершено! Це гармонійне поєднання пісочного тіста, маку, ніжної сиркової маси та смаковитого крему зі згущенки... Якщо не готували — спробуйте його неодмінно! Ось рецепт «Вишиванки» в моєму виконанні», — продовжує Лілія Цвіт свою подорож у світ кулінарних шедеврів. 
 
Ось такий пляцок можете «вишити» й ви!
 
 
Інгредієнти для тіста: борошно — 500 г, маргарин — 250 г, розпушувач — 18 г, цукор — 200 г, жовтки — 3 шт., какао — 20 г.
Сирна маса: сир — 1 кг, цукор — 200 г, крохмаль — 50 г, яйця — 3 шт.
Макова маса: мак — 250 г, білки — 3 шт., цукор — 100 г.
Крем: масло — 300 г, згущенка — 250 г, кава розчинна — 10 г, горілка — 10 мл.
Глазур: шоколад — 100 г, молоко — 15 мл.
 
Тісто: борошно і розпушувач посікти з маргарином. Додати цукор, 3 жовтки, сметану та замісити густе тісто. Поділити його на дві рівні частини. До однієї частини додати 20 г какао, перемішати. Тепер ділимо світле і темне тісто ще на дві частини кожну. Таким чином, отримуємо 4 частини тіста — 2 світлі та 2 темні. Темне тісто ставимо у морозилку, щоб потім його потерти на пляцок. Світле — у холодильник. А тим часом готуємо начинки.
Сирна начинка. Сир змолоти блендером. Додати цукор, крохмаль та яйця, все перемішати. Можна збивати всі інгредієнти відразу в чаші комбайну.
Макова начинка. Мак перемолоти кавомолкою, запарити, остудити. Окремо збити 3 білки (залишились від тіста) зі 
100 г цукру до «стійких піків». Додати до охолодженого маку, обережно все перемішати.
 
У форму (23х28 см) викладаємо 1 частину світлого тіста — 1/2 макової маси — 1/2 сирної маси. На сир натираємо 1/2 частини темного тіста на грубій терці. Випікаємо 30-40 хвилин при температурі 180 градусів. Охолоджуємо у формі! Потрібно спекти таких 2 коржі.
 
Крем. 300 г м’якого масла збити з 250 г згущеного молока, додати каву, розчинену у горілці. Змастити корж кремом та прикрити другим коржем так, щоб коричневе тісто було у середині. Полити пляцок шоколадною помадкою, прикрасити за бажанням. Залишити в холодильнику на 12 год. Неперевершений витвір готовий!
 

Сиромак із персиками

 

«Це неймовірне поєднання м’якенького шоколадного тіста, найніжнішої сирної маси, чудової маково-кокосової начинки та ароматних персиків. Пляцок просто тане в роті і гарно виглядає в розрізі. Це один із найкращих рецептів сирників, які мені доводилось готувати. Ідею взяла на польському сайті. Рецепт придумала сама», — анонсує новий витвір Лілія Цвіт.
 
Отже, форма 25х35 см. Вага — 4 кг. Висота 8 см.
 
Персики, сир і мак — отримаємо сиромак.
 
 
Тісто: борошно — 500 г, розпушувач — 1 пачку (18 г), маргарин — 250 г, цукор — 200 г, сметана — 100 г, какао — 40 г, яйця — 2 шт.
Сир: сир — 1,5 кг, жовтки — 6 шт., куркума — 0,5 чайної ложки, цукор — 200 г, масло — 100 г, ванільний пудинг — 40 г.
Макова маса: білки — 6 шт., цукор — 200 г, крохмаль — 
40 г, мак мелений — 50 г, кокос — 50 г. Додатково: 800 г персиків.
 
Тісто. Борошно + розпушувач посікти з маргарином до утворення крихти. Додати какао та все перемішати. Додати цукор, сметану, яйця і замісити густе тісто. Довго місити не потрібно, тільки щоб всі компоненти з’єднались. Тоді поділити тісто на дві частини. 2/3 покласти у холодильник на 2 год. А 1/3 ч. тіста покласти в морозилку на 2 год.
 
Сирна маса. Жовтки збити (білки залишити для макової начинки). Додати цукор, збивати до утворення пишної маси. Додати м’яке масло і збити все разом. Сир змолоти блендером або пропустити через м’ясорубку. Він має бути не сухий, кремоподібної консистенції. Тоді і сирник вийде ніжний. Додати 2 пачки ванільного пудингу, 0,5 чайної ложки куркуми та ретельно перемішати все міксером. Додати масляно-яєчну суміш до сиру і збити все разом.
 
Макова маса. Білки збити в піну. Додати цукор, збити до «стійких піків». Додати крохмаль, сухий мелений мак, кокосову стружку та перемішати все на низьких обертах міксера.
 
2/3 ч. тіста виймаємо з холодильника, розкачуємо та викладаємо у застелену форму. Робимо «бортики». Ложкою викладаємо 1/3 сирної маси. Тоді, поміж сирної, викладаємо 1/2 макової маси. Знову чергуємо сирну і макову масу, щоб утворився гарний візерунок при розрізі. Обережно розрівнюємо. Викладаємо консервовані персики, порізані великими шматочками. Зверху натираємо 1/3 ч. тіста з морозилки.
 
Випікаємо пляцок при температурі 180 градусів приблизно годину. Охолоджуємо у формі. «Зверху я хаотично полила пляцок шоколадом та посипала кокосом», — уточнює господиня, наголошуючи, що процес прикрашання святкової випічки — це справа кулінарної фантазії господині. 
Смачного короваю, вдалих пляцків! І гарних свят!