У «Слузі народу» заявляють, що зарплати в 50 тисяч гривень для народних депутатів недостатньо

21.08.2019
У «Слузі народу» заявляють, що зарплати в 50 тисяч гривень для народних депутатів недостатньо

Хіба ж тут проживеш на ці мізерні 50 тисяч?!

Мінімальна зарплата в Україні становить 4173 грн. Це в 12 разів менше за зарплату народного депутата. Таким чином, середньостатистичний українець, який працює на мінімальну зарплату, має пропрацювати 12 місяців, щоб отримати місячну зарплату народного депутата. У свою чергу, в інтерв’ю виданню «Новоє врємя» лідер партії «Слуга народу» Дмитро Разумков зазначив, що 50 тисяч гривень — гарна зарплата, але недостатня. 
 
Зарплата депутатів нового скликання наразi становить 36-37 тис. гривень, а з доплатами — до 50 тис. гривень. У відповідь на запитання журналістки про те, чи справедлива ця сума, Разумков заявив, що «вона могла б бути більшою». «Ми тільки йдемо до того, що є, наприклад, у європейських депутатів — гідна зарплата і хороший соціальний пакет, коли людина тримається за цю роботу й розуміє її престиж», — заявив голова «Слуги народу».
 
За словами Разумкова, «за 40 тис. гривень не купиш шестисотий Mercedes, але жити можна цілком гідно». «Далі питання твоїх цінностей. Якщо ти корупціонер, тебе й мільйонні заробітки не зупинять», — продовжив він. При цьому Разумков пояснив, що не готовий озвучити адекватну, на його думку, зарплату. І не назвав конкретну цифру, до якої варто було б підняти оклади нардепам. 
 
На запитання ж, скільки отримує спікер парламенту, голова «Слуги народу» заявив, що не цікавився сумою для майбутнього спікера Ради. «Але приблизно знаю, що десь 50 тис. гривень, і мені достатньо», — зазначив він. За словами Разумкова, він сформував собі «матеріальну подушку» за рахунок свого бізнесу, який переписав на дружину. «Можу говорити про це спокійно, бо вона й була одним iз партнерів у нашому консалтинговому бізнесі, і сенсації тут не буде», — сказав політик.
 
Цікаво, що напередодні виборів, у липні, на запитання журналіста, чи планується перегляд зарплати депутатів у бік підвищення або зниження, Разумков відповів: «Я впевнений, що заробітні плати — це добре. Але мені здається, що сьогодні рівень доходу наших громадян нижчий, ніж заробітна плата у Верховній Раді. Тому це не першочергове питання, це точно».
 
Із 2005-го по 2014 роки депутати отримували в середньому 17 тисяч гривень. Після перемоги Революції гідності депутатські оклади скоротили до 6,5 тисячi гривень. Але так було недовго, вже з 2016 року зарплати депутатів знову повернулися до 17 тисяч гривень. А в грудні минулого року народні обранці запланували найбільше зростання своїх доходів. Разом із проєктом державного бюджету на 2018 рік парламентарії проголосували й за підняття своїх зарплат, причому витрати на самих себе збільшили заднім числом — із 1 жовтня 2017 року.
 
Цікаво, що змінити депутатський оклад народні обранці зможуть уже після Нового року. Адже такі зміни можна вносити лише після того, як буде прийнято новий державний бюджет. 
 
За статистикою, понад 80% європейців вважає, що зарплата їхніх депутатів повинна бути «прив’язана» до середньої заробітної плати по країні. При цьому близько 40% згодні оплачувати депутатську зар­плату в розмірі середньої по країні.