ХБЗ відправив до війська нову партію модернізованих танків

20.08.2019
Десять танків Т-64БВ були доставлені на харківське підприєм­ство весною цього року, бо втратили свою бойову форму.
 
За кілька місяців фахівці ХБЗ відновили роботу всіх систем та агрегатів, замінили пошкоджені прилади, протестували справність озброєння, а також встановили сучасні засоби зв’язку, супутникової навігації і камери заднього виду.
 
За словами директора заводу В’ячеслава Стрільця, бо­йові машини «отримали нове і набагато краще життя, бо стали більш ефективними в експлуатації».
 
Програма глибокої модернізації Т-64БВ була прийнята «Укр­оборонпромом» ще в 2015 році й успішно діє до сьогодні. Ставка саме «на ремонт», а не на випуск нових танків була зроблена не лише через брак коштів, а й після детального аналізу тенденцій сучасного ринку озброєнь.
 
Справа в тому, що за останні півстоліття конструктори навіть провідних фірм світу не запропонували жодної нової ідеї, яка б істотно змінила корпус, озброєння або ходову частину бронемашин. Але водночас справжню революцію пережили системи управління та навігації, які остаточно перейшли на цифрові технології.
 
У підсумку вітчизняний військово-промисловий комплекс теж пішов перевіреним шляхом, розробивши власні прилади з частковим використанням західних комплектуючих. 
 
Серед власних технічних новинок зброярі особливо високо оцінюють систему динамічного захисту «Щит-64», яка значно підвищує бойову стійкість танка, витримуючи конкуренцію з новітніми модифікаціями російських Т-72.
 
Крім цього, танкобудівники докорінним чином модернізували систему управління вогнем і радіообладнання, встановивши тепловізійні прилади спостереження і нові цифрові станції «Либідь К-2РБ».
 
Таким чином, екіпаж отримав можливість виявляти, розпізнавати і знищувати противника вдень та вночі на відстані до двох кілометрів, а заодно — безперешкодний зв’язок на 70-кілометровій дистанції. 
 
Загалом на ХБЗ із початку війни відремонтували 230 танків зразка Т-64 і Т-80. «При цьому «вісімдесятки» у нашій країні так ретельно ремонтують лише на нашому підприємстві», — уточнив В’ячеслав Стрілець.