Слідом за тріумфом у Лізі чемпіонів «Ліверпуль» здобув Суперкубок УЄФА

16.08.2019
Слідом за тріумфом у Лізі чемпіонів «Ліверпуль» здобув Суперкубок УЄФА

Завдяки старанням іспанського «кіпера» Адріана в серії післяматчевих 11-метрових «Ліверпуль» здобув Суперкубок УЄФА. (Фото з сайта korrespondent.net.)

В останні роки англійська прем’єр-ліга цілком заслужено вважається найсильнішим та найцікавішим турніром у Європі.
 
 
У минулому сезоні англійським колективам узагалі вдалося неймовірне досягнення: обидва єврокубкові фінали — Ліги чемпіонів та Ліги Європи — мали всуціль англійське забарвлення.
 
 
При цьому в жодного з тих фіналів не було чемпіона УПЛ останніх років — «Манчестер Сіті», за який, нагадаємо, виступає гравець національної збірної України Олександр Зінченко.
 
На початку серпня «МС» здобув на Туманному Альбіоні свій черговий трофей, вигравши в серії післяматчевих 11-метрових ударів у чинного тріумфатора Суперліги — «Ліверпуля» — Суперкубок Англії.
 
Водночас днями у Стамбулі «мерсісайдці» підтвердили статус найкращої єврокубкової команди. У поєдинку за Суперкубок УЄФА переможці Ліги чемпіонів переграли володаря Кубка Ліги Європи — «Челсі».
 
Як і в попередньому кубковому поєдинку, підопічним Юргена Клоппа знову довелося бити післяматчеві пенальті, щоправда, цього разу фортуна більше посміхнулася хлопцям у червоній формі.
 
Ну а «аристократи» під орудою свого нового наставника — Френка Лемпарда — зазнали на старті сезону другої прикрої невдачі поспіль. У дебютному турі АПЛ «Челсі» «нокаутував» «Манчестер юнайтед» — 0:4, так само порцію негативних емоцій лондонці отримали й після матчу за Суперкубок УЄФА.
 
«Ми контролювали гру й були точно не слабші за «Ліверпуль», але це був не наш день», — сказав після невдачі Лемпард, для котрого робота з рідним для нього клубом стала першим серйозним викликом на тренерській ниві.
 
Як і в славнозвісному стамбульському фіналі Ліги чемпіонів-2005, коли, програючи після першого тайму три м’ячі, «Ліверпуль» у серії післяматчевих 11-метрових зумів вибороти трофей, у «Суперкубку УЄФА»-2019 «мерсісайдцям» також довелося після перерви наздоганяти суперника, грати додатковий час і грати в «лотерею».
 
І знову героєм стамбульського «фіналу» став голкіпер «червоних». 14 років тому геройські лаври дісталися поляку Єжи Дудеку, котрий в останній спробі відбив удар Андрія Шевченка.
Цього разу в Стамбулі лунало ім’я іспанського воротаря «Ліверпуля». «Адріаааааан!» — по завершенні «футбольної лотереї» наставник «червоних» несамовито кричав ім’я Адріана Сан-Мігеля дель Кастільйо.
 
Доленосного промаху в складі «Челсі» припустився їхній молодий форвард Теммі Абрахам, який узявся бити вирішальний удар «з позначки». Однак, на думку Лемпарда, в цьому немає нічого страшного. «Той факт, що Абрахам виказав готовність виконати принциповий удар, каже про його впевненість у власних силах. Я був на його місці й знаю, що ця ситуація зробить його лише сильнішим гравцем», — наголосив Лемпард.
 
Поєдинок на «Водавон Арені» у Стамбулі так само додасть сил і впевненості головному судді поєдинку за Суперкубок УЄФА — француженці Стефані Фраппар, яка стала першою в історію жінкою-арбітром чоловічого фіналу під егідою Європейського футбольного союзу.
 
«Призначення на цей поєдинок стало для мене справжнім сюрпризом, адже я не очікувала, що мені випаде честь обслуговувати такий поважний матч. Водночас сподіваюсь, що моє призначення стане прикладом для всіх дівчат, які прагнуть бути футбольними рефері», — заявила Фраппар.
 
На думку головного тренера «Ліверпуля» Юргена Клоппа, Фраппар та її колежанки на «відмінно» впоралися зі своєю роботою, хоча працювати їм випало 120 хвилин ігрового часу.
 
«Без сумніву, вони відчували тягар відповідальності, але залишалися спокійними і робили те, що мали робити», — підсумував Клопп. 

ТАБЛО

Суперкубок УЄФА. «Ліверпуль» (Англія) — «Челсі» (Англія) — 2:2 (по пен. 5:4; Мане, 48, 95 — Жиру, 36; Жоржиньйо, 101 (пен.)).