Сьогодні українці відзначають Медовий Спас

14.08.2019
Сьогодні українці відзначають Медовий Спас

Освячені букети-маковійчики зберігають упродовж усього року. (Фото з сайта rivnepost.rv.ua.)

Маковія, або Медовий Спас (а ще Перший Спас, Мокрий Спас, Спас на воді) завжди відзначають 14 серпня. Свято асоціюється з «маковійчиком» — букетом iз духмяних польових квітів, чорнобривців, айстр, м’яти, чебрецю, обов’язково увінчаних маківками; а ще з медом i коржами.
 
Цього дня українці йдуть до церкви та освячують там літнє барвисто-солодке розмаїття: букетики-обереги на майбутню холодну пору та кошики з медом, випічкою, фруктами. Саме цей день — початок Успенського посту, тому неактуальні м’ясо, риба, яйця, молочні продукти та алкоголь. 
 
«Повертаючись додому після церковної служби, несіть у душі доброту, робіть добрі посили на адресу близьких, будьте поблажливими до старих образ. Пам’ятайте, що релігійні свята нагадують нам про необхідність прощення і розуміння. Дотримуйтеся цих принципів — і матимете гармонію в душі», — радить черкащанка Ніна Пономаренко.
 
Вона пригадує, як у дитинстві її мама до цього свята пекла прісні коржі, натирала у макітрі маку — і вся родина смакувала стравою. Жінка каже, що зберігає й у своїй сім’ї цю традицію і щороку старається готувати коржі з маком, бо її діти теж чекають цього свята. 
 
Мак на Маковія має ще й обрядовий сенс. Прийнято вважати, що дрібними зернятами обсипали «від усього лихого»: злих сил та від негативної енергії. Тож освячені квіткові букети з маківками зберігали до наступної весни. Раніше зберігали маковійчика за образами, травами і маком з нього користувалися за необхідності, адже «освячене зело до всякої слабості здібне». Навесні освячений мак розсівають по городу, а сухі квіти на Благовіщення дівчата вплітали до кіс — «щоб не випадало з голови волосся». 
 
У день Маковія не прийнято займатися хатніми справами — прибирати, прати, прасувати, займатися садом, обкопувати рослини або збирати урожай. Також не можна бажати комусь зла і лихословити; влаштовувати гучних святкувань і шуміти. Варто згадати, що у церковному календарі називається свято днем семи мучеників Маккавеїв.
 
Починаючи з Маковія, літні дні коротшають, темніти починає значно раніше; вода холоднішає, тож після цього свята не радять купатися. Кажуть, у ці дні літо закінчує своє правління і в силу вступає осіння прохолода.
 
У народі вірять у те, що на Маковія варто загадувати нематеріальні бажання, пов’язані зі здоров’ям та мріями. І вірити, що вони збудуться. Зі святом вас. І «маковійчик» — на щастя.