Без президентського iмунiтету: ДБР відкрило 12 кримінальних проваджень проти Порошенка

14.08.2019
Без президентського iмунiтету: ДБР відкрило 12 кримінальних проваджень проти Порошенка

Мiтинг на пiдтримку Петра Порошенка пiд Державним бюро розслiдування. (Фото з сайта unian.ua.)

Два мітинги та один Порошенко 

П’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко побував на черговому допитi в Державному бюро розслідувань (ДБР).
 
Колишнього главу держави викликали як свідка у справі про можливе ухилення від сплати податків при придбанні телеканала «Прямий». Під час допиту під стінами ДБР проходив мітинг на підтримку Порошенка.
 
Підтримати експрезидента прийшли його молодші діти — син Михайло та доньки Олександра і Євгенія — і їхні друзі. Також підтримати Порошенка прийшли соратник експрезидента Артур Герасимов i голова комітету ВР iз питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар. Паралельно під стінами ДБР проходив ще один мітинг, але вже противників Порошенка.

ДБР і допит

Після розмови у ДБР Петро Порошенко заявив, що допит стосувався ситуації навколо «Прямого канала «Прямий»: «Події, які зараз розгортаються навколо «Прямого», дають мені всі підстави стверджувати, що ми маємо справу зі спробою рейдерського захоплення «Прямого канала», — сказав експрезидент.
 
За словами Порошенка, ініціатором цієї справи є соратник Віктора Януковича Андрій Портнов. Порошенко наголосив, що не має жодного стосунку до власності або до управління «Прямим каналом».
 
«Але і я, і моя політична команда закликаємо всі політичні сили та громадськість стати на захист свободи слова в Україні. Усі дії, які зараз відбуваються навколо цієї справи, спрямовані на утиски роботи телеканалу», — заявив він. При цьому Порошенко закликав ДБР, СБУ та нову українську владу більше приділяти увагу не «Прямому каналу», а захисту інформаційного простору від втручання держави-агресора.

Не рейдерство, а податки

Не змовчав після заяв Порошенка і голова ДБР Роман Труба. У своєму телеграм-каналі він зазначив, що Порошенко дез­інформував суспільство, і додав, що бюро не намагається захопити телеканал «Прямий», а п’ятий президент Петро Порошенко перетворився на політика, який займається «підміною понять».
 
«Маю відреагувати на заяву Петра Порошенка щодо нібито «рейдерського захоплення телеканала «Прямий». На жаль, Петро Олексійович iз державницької людини перетворився на звичайного політика, який займається не лише підміною понять, а й викривленням інформаційної реальності, якщо йому це вигідно. У ДБР немає жодного провадження, яке б стосувалося діяльності телеканала «Прямий», тим паче його редакційної політики, сплати податків телеканалом, роботи журналістів тощо. У нас є провадження щодо можливого ухилення від сплати податків під час продажу цього телеканала Володимиру Макеєнку», — написав Труба.
 
Очiльник ДБР заявив про можливий допит Порошенка на детекторi брехнi.

Приходьте ще, але на детектор брехні

Але це ще не все. У ДБР уже заявили, що наступний допит п’ятого президента, ймовірно, відбуватиметься на поліграфі.
 
«Це зовсім не страшно — всі наші працівники проходять таке психофізіологічне дослідження щороку», — зазначив очільник ДБР Роман Труба.
 
Порошенко ж, довго не роздумуючи, заявив, що готовий пройти перевірку на детекторі брехні, але не в Державному бюро розслідувань, а в прямому ефірі телеканала «Прямий». «Я не довіряю ДБР, я не довіряю його керівництву, я не вірю в об’єктивність і неупередженість слідства. І водночас на «Прямому» каналі ті питання (а в мене є цей перелік), які вони хотіли озвучити, я готовий пройти детектор брехні в прямому ефірі», — сказав п’ятий президент. Порошенко зазначив, що вже запропонував цю ідею в ДБР.

Чому розслідування і що, окрім «Прямого»?

Державне бюро розслідувань займається кримінальними провадженнями винятково високопосадовців: правоохоронців, суддів і найвищих службовців держави.
 
У яких ще справах фігурує Петро Порошенко, окрім несплати податків «Прямого»? Загалом у ДБР є 12 кримінальних проваджень, у яких фігурує п’ятий президент. Поки ж у всіх справах Порошенко фігурує як свідок.
 
Громадське телебачення надіслало до ДБР запит iз проханням розтлумачити зміст проваджень стосовно попереднього глави держави. І от що стало відомо: всі кримінальні провадження відкривали за запитом працівника адміністрації часів Віктора Януковича — Андрія Портнова. 
 
Моряки і воєнний стан
 
Перше кримінальне провадження відкрито 20 травня. Цікаво, що справу порушили відразу після втрати Порошенком президентського імунітету. Справа, яка в заяві ДБР фігурує першою, стосується захоплення 24 українських моряків Російською Федерацією у Керченській протоці.
 
Нагадаю, в листопаді 2018-го три українські військові кораблі намагалися пройти через Керченську протоку до Азовського моря. Росія ж не дала цього зробити. Як наслідок, кораблі захопили російськi прикордонники, а 24 моряки потрапили в російський полон і досі в ньому перебувають. Після цього інциденту Петро Порошенко закликав Верховну Раду ввести воєнний стан на два місяці.
 
За заявою Портнова, Порошенко свідомо пішов на таке рішення, щоб унеможливити проведення президентських виборів. ДБР розслідує можливу причетність п’ятого президента в цій справі за статтею «Державна зрада». 

Кузня на Рибальському 

Другу заяву до ДБР також подав Андрій Портнов. Стосується вона відмивання коштів. За інформацією чиновника часів Віктора Януковича, п’ятий президент через кіпрську компанію начебто «відмив» 300 мільйонів доларів iз продажу свого заводу «Кузня на Рибальському» Сергієві Тiгіпку й не сплатив із них податки. За інформацією Портнова, у Сергія Тігіпка не було цієї суми, щоб сплатити її Петру Порошенку, тому продаж, за його словами, був «фіктивним». 

Вплив на суди 

Вплив на суди — це окремий блок відкритих проваджень стосовно Петра Порошенка. Адже їх у ДБР нараховується аж чотири. Порошенка звинувачують у можливому впливі на добір кандидатів до Вищої Ради правосуддя. А саме в тому, що Петро Олексійович призначив двох членів поза правилами і процедурою.
 
Ще одне провадження стосується ймовірного тиску на суддів Окружного адмінсуду Києва у справі «ПриватБанку», в якій замішаний олігарх Ігор Коломойський. Окрім цього, фігурує також справа щодо втечі судді Миколи Чауса.
 
Підставою для відкриття цієї справи став матеріал на сайті «Страна.ua». За інформацією правоохоронця, наближеного до Порошенка, особиста охорона Порошенка у 2016 році таємно вивезла суддю Дніпровського райсуду Києва Чауса до аеропорту, де він без проходження контролю сів на літак i полетів до Молдови.
 
Там його затримали місцеві правоохоронці, але до України досі не повернули. Суддя Чаус відомий за підозрою від НАБУ в отриманні хабара у 150 тисяч доларів. Ці кошти правоохоронці виявили у двох скляних банках, які суддя особисто закопував у дворі власного дому. 
 
Ще два факти, які розслідує Державне бюро розслідувань щодо Порошенка, стосуються несвоєчасного призначення ним суддів на посади та можливого втручання в роботу Апеляційного суду міста Києва.

Коаліція і прем’єрство Гройсмана

А ще Порошенка можуть притягнути до кримінальної відповідальності за можливе порушення під час подання та призначення прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Аргументують своє подання до ДБР тим, що на той момент у парламенті була відсутня коаліція, і Президент про це знав, але, незважаючи на це, все одно подав кандидатуру Володимира Гройсмана. 

Підробка документів

Також п’ятий президент фігурує у справі про незаконний перетин кордону з підробленими документами. Історія стосується поїздки Порошенка на Мальдіви. А ще в документі від ДБР є позиція про те, що з ситуативної кімнати адміністрації президента зникли сервери з таємною інформацією після того, як Порошенко залишив пост глави держави. 
 
Очевидно, вся ця історія не залишиться осторонь, і вже восени, з початком нового політичного сезону, незважаючи на зниження температури в повітрі, в українській політиці ставатиме все гарячіше. Адже детектори брехні у прямому ефірі, розслідування ще 11 справ триматимуть у напрузі як слідчі органи, так і Порошенка.