Реванш по всіх напрямках: правоохоронці почали відверто переслідувати проукраїнських керівників попередніх років

14.08.2019
Реванш по всіх напрямках: правоохоронці почали відверто переслідувати проукраїнських керівників попередніх років

(Малюнок Миколи КАПУСТИ.)

Останнім часом фігурантами кримінальних проваджень тих чи інших правоохоронних органів стають колишні і нинішні політики-патріоти, які послідовно відстоюють українські інтереси, як у самій Україні, на противагу так званій «п’ятій колоні», так і на міжнародній арені. 

 

«Фабрика» справ

Серед найрезонансніших — справа про так зване недостовірне декларування щодо міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, якому прокурори САП вже навіть зачитали обвинувальний акт.
 
І хоча у САП відкидають політичний складник, пан Омелян переконаний, що кримінальним провадженням щодо нього керівництво НАБУ бажає продемонструвати результати своєї роботи. 
 
На завершення каденції отримає подібний «сюрприз» і нинішній спікер Ради Андрій Парубій. Адже на початку серпня Шевченківський районний суд міста Києва зобов’язав Державне бюро розслідувань (ДБР) зареєструвати кримінальне провадження щодо можливого втручання голови ВР у виборчий процес. 
 
Зокрема, до суду надійшла скарга громадянина на бездіяльність слідчого ДБР, який не вніс інформацію про можливий злочин Парубія в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Заявник вважає, що спікер Ради вчинив злочин, передбачений ч. 4 ст. 157 (Перешкоджання здійсненню виборчого права) Кримінального кодексу. 
 
Цю скаргу суд розглянув 22 липня і забов’язав ДБР відкрити відповідне провадження.

«Шукаємо умисел»

Але найбільше відзначилася Генпрокуратура, яка ще на початку літа висунула третьому президенту України Віктору Ющенку підозру в розтраті майна у рамках справи про резиденцію «Межигір’я», яка була виведена з державної власності у 2007 році.
 
«УМ» уже повідомляла, що, на думку адвокатів Ющенка, цією сфабрикованою справою керівництво Управління спеціальних розслідувань ГПУ на чолі з Сергієм Горбатюком (який мріє про посаду Генпрокурора, і тому прагне прислужитися новобраній владі держави) намагається «заглушити» власні провали в розслідуванні низки злочинів режиму Януковича.
 
Утім спроба прокурорів через суд накласти арешт на майно Віктора Ющенка завершилася пшиком. Воно й не дивно, адже, за версією Горбатюка, нібито саме Ющенко ще до Помаранчевої революції (!) «вступив у змову» з Януковичем, щоб перевести резиденцію «Межигір’я» з Держуправління справами (ДУС) у сферу відповідальності Кабінету Міністрів. Мовляв, це допомогло Януковичу потім «прихватизувати» цей об’єкт. 
 
От тільки незрозуміло, чому під керівництвом того ж таки Горбатюка «розвалилося» стільки справ щодо представників режиму Януковича (в тому числі й щодо реальних «прихватизаторів» Межигір’я), чому жодна з них не доведена до суду, а на імпотентність слідства у провадженнях щодо масових убивств на Євромайдані вказують офіційному Києву вже навіть з ООН. 
 
Абсолютну неспроможність слідства у цій «притягнутій за вуха» справі днями несвідомо підтвердив іще й керівник Другого слідчого відділу Управління спецрозслідувань ГПУ Андрій Радіонов в ефірі Українського радіо. 
 
За його словами, у рамках провадження про виведення резиденції Межигір’я з державної власності повідомлено про підозру восьми особам, серед яких є і колишні високопосадовці.  
 
«Чому президент Ющенко? Тому що йому і тільки йому за законом напряму підпорядковувалось Державне управління справами і ним розглядались документи, від яких залежала подальша передача резиденції. Наразі повідомлено про підозру 8 особам. Є навіть ті, щодо яких вироки набули чинності. Починаючи від посадовців, зокрема двох президентів та прем’єр-міністра, і до нотаріусів. Наша тактика розслідування — зверху-вниз», — зазначив журналістам пан Радіонов.
 
І додав, що повідомлення про підозру щодо Віктора Ющенка здійснено за статтею 191 ККУ (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Мовляв, «це теж злочин з ознаками корупції, але це не є прямий хабар».
 
При цьому пан Радіонов, не кліпнувши оком, каже, що наразі у слідства поки немає достатньо доказів, щоб стверджувати, що «Межигір’я» було виведене Ющенком із держвласності як хабар екс-президенту Віктору Януковичу для оголошення дострокових парламентських виборів, хоча «всі версії розглядаються»! Мовляв, доказів умислу не вистачає...
 
«Якби було достатньо доказів, що президент із використанням владних повноважень дав хабар, аби мати можливість розпустити Раду, то наразі ми не маємо достатнього таких даних. Хоча, звісно, всі версії розглядаються, — розмірковує і ділиться власними припущеннями Андрій Радіонов. — Ми щиро вважаємо, що коли колишній президент це робив, він робив це саме з умислом, і саме в умисному злочині слідство його підозрює. Наразі ми не можемо сказати, що він вчинив злочин, ми його підозрюємо у вчиненні злочину. І це версія слідства. На сьогодні довести, що це було в обмін на щось, ми не можемо».
 
Що й казати, навіть журналісти Українського радіо були спантеличені такими роздумами прокурора і перепитали: «Тоді який умисел за версією слідства?». Та у відповідь почули лише: «Співучасть у заволодінні. Він допомагав іншій особі. Необов’язково, щоб ти отримав у власну кишеню якусь частку майна, це може бути і політичне сприяння. Наразі ми говоримо про корисливий умисел на користь Віктора Януковича».
 
Коментарі, як-то кажуть, зайві... 

ДОВІДКА «УМ»

На початку серпня Генеральна прокуратура завершила досудове розслідування у справі колишнього президента Віктора Ющенка щодо незаконного заволодіння резиденцією «Межигір’я», ГПУ підозрює Ющенка в  допомозі Віктору Януковичу в заволодінні резиденцією.
 
За даними адвоката Віталія Наума, прокуратура вважає, що Віктор Ющенко вступив у злочинну змову з Віктором Януковичем iз метою, щоб останній заволодів «Межигір’ям», що він вступив у змову в 2002 році, а заволодів у 2007 році. «Ті, хто пам’ятають, які були баталії між Ющенком і Януковичем у 2004 році, розуміють яка в цьому абсурдність», — іронізував захисник.
 
Зауважимо, що виведення резиденції з державної власності могло відбутись у 2007 році. На той час Віктор Янукович був прем’єр-міністром. Між Віктором Ющенком та Віктором Януковичем у той час був черговий тривалий політичний конфлікт, який закінчився дочасними виборами парламенту осені 2007 року.
 
Уряд після цього передав резиденцію до статуту держпідприємства «Надра України», яке вивело «Межигір’я» з державної власності на користь фіктивної донецької фірми.
Після втечі Януковича з України в лютому 2014 року «Межигір’я» стало національним парком і музеєм корупції, де щорічно бувають мільйони українців та іноземців. Будівлями «Межигір’я» опікуються волонтери, які збирають на це кошти з відвідувачів.
 
Наприкінці травня 2019-го ТОВ «Скомпані» стало переможцем конкурсу на право управління заарештованою резиденцією колишнього президента Віктора Януковича «Межигір’я».