Луценко хоче терміново завершити розслідування злочинів під час Євромайдану

14.08.2019
Генпрокурор України Юрій Луценко ще 8 серпня підписав наказ №39 про ліквідацію у структурі та штатному розписі Управління спеціальних розслідувань ГПУ відділу криміналістичного супроводження досудового розслідування та інформаційно-аналітичної роботи.
 
Відповідно до наказу заплановано створити Управління організації та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії.
 
Ці зміни викликали обурення начальника Управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергія Горбатюка. У коментарі «Громадському» він наголосив, що у новоствореному управлінні не буде нинішнього керівника групи прокурорів управління спецрозслідувань ГПУ Олексія Донського.
 
Натомість заступник Генпрокурора Сергій Кізь планує призначити на керівні посади в новостворене управління підконтрольних йому людей, які не займалися справами Майдану.
 
«Це руйнує існуючий налагоджений механізм розслідування і призведе не тільки до затягування, а і до нищення розслідувань. То все поступові кроки для цього. Спочатку Луценко ліквідував департамент, розділивши слідчих і прокурорів. Тепер виведе з керівництва Донського і мене чи когось з наших прокурорів та слідчих не призначить. А потім можна впливати на ці розслідування як завгодно. Крім того, рухатися ті провадження не будуть», — бідкається пан Горбатюк.
 
При цьому, посадовець не пояснює, що заважало йому та підлеглим протягом майже 5,5 року досягти вагомих результатів у розслідуванні справ Євромайдану. 
 
Тож не дивно, що речниця Генпрокурора Лариса Сарган у коментарі журналістам одразу заперечила слова Горбатюка: «Сергій Горбатюк зливає документи. Де результати роботи? Для Генерального прокурора України Юрія Луценка завершення розслідування щодо справ Майдану є терміновим. Луценко добився вироку Януковичу. Чому Горбатюк не почав процедуру заочного засудження Кусюка? (Сергій Кусюк — ексберкутівець, що втік до Росії, керував штурмом Майдану в грудні 2013 року. — Ред)».
 
Варто зазначити, що у червні цього року керівництво ГПУ, згідно з наказом №28, уже ініціювало створення Управління організації та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях спеціальної категорії, прокурори якого мали б здійснювати процесуальне керівництво над розслідуванням справ Майдану та представляти державне обвинувачення у суді. 
Тоді об’єднання адвокатів у справах Майдану «Адвокатська дорадча група» назвали це рішення Генпрокурора Луценка «першим кроком для доведення до логічного завершення та вироків розслідувань у справах Майдану». Але через п’ять днів цей наказ скасували з невідомих причин.
 
Зауважимо, що всі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику «Справу Майдану», яка нараховує 89 кримінальних проваджень. Слідчі, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 євромайданівців та 13 силовиків).