Підсумки командного ЧЄ-2019: українським легкоатлетам удалося залишитися в когорті найсильніших збірних

14.08.2019
Підсумки командного ЧЄ-2019: українським легкоатлетам удалося залишитися в когорті найсильніших збірних

На командному ЧЄ-2019 Анна Рижикова стала другою в бігу на 400 м з бар’єрами. (Фото з сайта uaf.org.ua.)

Звісно, що «королеві спорту» — легкій атлетиці — уваги вболівальників аж ніяк не бракує. Утім значною мірою вона зосереджена навколо окремих зіркових персон.
 
 
Водночас командний чемпіонат Європи з легкої атлетики, котрий має ще назву Суперліга, суттєво зменшує персональну прив’язку уболівальників до конкретної персони, спонукаючи їх у процесі підтримки своєї національної збірної до вболівання за всіх її представників.
 
 
На командному ЧЄ-2019 у польському Бидгощі атлети з 12 команд змагалися в 40 дисциплінах, визначаючи таким чином не тільки ім’я найсильнішої збірної, а й борючись за право залишитися в еліті, в котрій iз наступного змагального сезону буде лише вісім національних дружин.
 
На командну першість до Польщі українська збірна поїхала без кількох своїх лідерів — Марини Бех-Романчук та Богдана Бондаренка, котрі за індивідуальною програмою готуються до майбутнього чемпіонату світу-2019, який відбудеться в Досі.
 
Тож, як відзначив головний тренер «синьо-жовтих» В’ячеслав Тиртишник, головним завданням українських легкоатлетів у Бидгощі було збереження місця в елітному дивізіоні.
Із огляду на те, що до когорти учасників наступного командного ЧЄ додасться переможець першої ліги — збірна Португалії, для української команди в Польщі важливо було в підсумковому протоколі не опуститися нижче сьомого місця.
 
Перед завершальним етапом турніру з’ясувалося, що основним суперником «синьо-жовтих» за рятівне сьоме місце в Суперлізі є збірна Чехії, яка після двох змагальних днів випереджала збірну України в очковому заліку лише за додатковими показниками. До того моменту українські атлети демонстрували не надто високі результати. Загалом, до першої «трійки» у своїх дисциплінах змогли потрапити лише кілька спортсменів: другі місця посіли Анна Рижикова в бігу на 400 м iз бар’єрами та Марина Килипко — в секторі для стрибків iз жердиною (4,56 м). Третіми в естафеті 4х100 м стали наші спринтери, хоча потрапити в «трійку» їм вдалося лише після дискваліфікації одного з конкурентів.
 
Утім на фініші змагань своє вагоме слово сказала віце-чемпіонка світу-2017 зі стрибків у висоту Юлія Левченко, котрій єдиною з українських збірників вдалося тріумфувати у своєму секторі відповідальності. Нехай і з певними труднощами, використавши для реалізації переможної спроби всі три підходи, проте Юлія підкорила 1,97 м, поклавши до синьо-жовтої скарбнички неймовірно важливі очки, котрі, по суті, й допомогли українській команді на 5,5 бала випередити Чехію в підсумковому табелі про ранги.
 
Без сумніву, допомогли нашій збірній залишитися в легкоатлетичній еліті Старого світу й залікові очки, нараховані за третє місце Ірини Климець у секторі для метання молота (71,67 м). Свій внесок для виконання завдання-мінімум зробила й ветеран синьо-жовтої збірної Ольга Саладуха, котра у стрибках потрійним показала четвертий результат (14,11 м).