Провідні українські боксери не братимуть участі у вересневому чемпіонаті світу в Росії

14.08.2019
Провідні українські боксери не братимуть участі у вересневому чемпіонаті світу в Росії

Олександр Хижняк (праворуч), як і решта іменитих боксерів української збірної, не братиме участі в ЧС-2019 у російському Єкатеринбурзі. (Фото з сайта www.dialog.ua.)

Гучні допінгові скандали навколо російських спортсменів призвели до того, що кілька міжнародних спортивних федерацій безапеляційно відмовилися від проведення на території Російської Федерації офіційних турнірів найвищого рангу.
 
 
Так само, реагуючи на небувалого масштабу фальсифікації з допінгом, Міжнародний олімпійський комітет заборонив російській збірній брати участь у зимовій Олімпіаді-2018 в Пхенчхані.
 
 
Водночас росіянам усе ж удалося уникнути тотальної ізоляції на спортивній арені й окремі міжнародні федерації, де росіяни мають потужне лобі, доволі регулярно організовують в РФ представницькі турніри.
 
В України до міжнародних турнірів з російською пропискою особливе ставлення. В умовах російської агресії на сході України міністерство молоді та спорту заборонило державне фінансування участі українських збірних у змаганнях на території країни-агресора, поклавши таким чином відповідальність за організацію виїзду спортсменів до сусідньої країни на профільні федерації.
 
Ідея подібної заборони подобається не всім, оскільки в разі бойкоту національною федерацією офіційного турніру на неї може очікувати суворе покарання від вищої інстанції.
 
Однак у порівнянні з першим варіантом міністерського наказу, котрий узагалі забороняв участь українських спортсменів у змаганнях у Росії, відредаговане розпорядження має м’якіше формулювання.
 
Пригадується, як торік у великій сім’ї вітчизняних борців виникли тертя з міністерством щодо відрядження української команди до російського Каспійська на чемпіонат Європи з боротьби. У підсумку, на тому турнірі Україну представляли спортсмени, котрі, так би мовити, не входять до основного пулу.
 
Очевидно, подібна ситуація складеться й навколо майбутнього російського чемпіонату світу з боксу, котрий у вересні відбудеться в Єкатеринбурзі.
 
«Члени національної збірної України, котрі змагалися на останніх Європейських іграх, чемпіонаті Європи в Харкові, та хлопці, котрі мають статус перших-других номерів національної збірної, — точно брати участі у змаганнях у Росії не будуть», — повідомили в пресслужбі Федерації боксу України.
 
При цьому прес-аташе ФБУ Олександр Подаваленко додає, що дане рішення є не бажанням якоїсь однієї персони чи спортсменів, — таким є план підготовки збірної України до Олімпіади-2020, згідно з яким і працює федерація.
 
У ФБУ наголошують, що у своїй роботі організація діє згідно з законодавством, юридичними нормами, законами та в інтересах наших спортсменів. Й нагадують, що, згідно з наказом Міністерства молоді та спорту України від квітня 2018 року, поїздка на чемпіонат світу в Росію була б неможлива.
 
При цьому у федерації наголошують, що основний пріоритет для тренерського штабу збірної України — це олімпійські ліцензії, котрі можна буде здобути, починаючи з кінця жовтня 2019 року.
 
І для цього у наставників є розроблений план, до календаря котрого входить тестовий турнір в Японії (29-31 жовтня), а також європейський (січень 2020 року) та світовий (травень 2020-го) ліцензійні турніри. Водночас  ФБУ залишає право виступити на чемпіонаті світу для боксерів, які забажають поїхати на «мундіаль» за власний кошт.